12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCardul de sănătate, blocat în sistem

Cardul de sănătate, blocat în sistem

Pacienții doljeni mai au de așteptat până când toți medicii vor folosi cardul de sănătate
Pacienții doljeni mai au de așteptat până când toți medicii vor folosi cardul de sănătate

După ani de așteptare, de la 1 februarie 2015 românii trebuie să beneficieze de asistenţă medicală doar în baza cardului de sănătate, după cum specifică un proiect de hotărâre de guvern, publicat recent. Însă, nu toți l-au primit. Casa Națională de Asigurări de Sănătate pasează responsabilitatea redistribuirii cardurilor care nu au ajuns încă la pacienți medicilor de familie. Aceștia nici nu vor să audă de așa ceva.

Uite cardul, nu e cardul! Cam așa stă treaba atunci când vorbim despre cardul de sănătate ce se lasă așteptat de câțiva ani. Așteptarea pare să nu se termine prea curând. Ba mai mult, cardul este acum mărul discordiei între medici și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În urmă cu câteva zile, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern care spune că utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015. Asta înseamnă că, începând de luna viitoare, pacienții nu vor mai putea beneficia de servicii medicale, cu excepția îngrijirilor primite în urgență, dacă nu prezintă medicului cardul. Problema este că nu toată lumea l-a primit. În Dolj, peste 33.000 de carduri s-au întors la sediul CAS pentru că poștașii fie nu au găsit oamenii acasă, fie unii au refuzat să le primească. „Din cele aproximativ 450.000 de carduri, 33.000 au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Dolj“, a precizat Cristina Mândreci, purtătoare de cuvânt a CAS Dolj.

„Nu cred că noi, medicii, suntem cei care ar trebui să redistribuim cardurile rămase“

Pentru cardurile rămase nedistribuite, președintele CNAS a găsit soluția de a fi împărţite de către medicii de familie. Medicii nu au de gând să facă acest lucru, pentru că, spun ei, asta înseamnă și mai multă birocrație. „Este încă o atribuție pentru noi, deși suntem destul de încărcați în ultimul timp. Nu cred că noi, medicii, suntem cei care ar trebui să redistribuim cardurile rămase. Probabil tot CAS-ul ar trebui să găsească o soluție. Este aproape imposibil să mai facem și asta pentru că o să ne ia mult din timpul consultațiilor. Toată lumea este debusolată cu privire la acest card de sănătate. Chiar astăzi (ieri – n.r.) a venit la mine un pacient care are un card de sănătate din Italia și mi-a spus că acolo, pe baza cardului, intră în spital, și asta pentru că prin el se atestă calitatea de asigurat. La noi sunt situații în care pacienții asigurați nu au primit cardul, dar cei neasigurați au primit“, spune medicul de familie Mihaela Vărăticeanu.

„Programul în care se lucrează prin CNAS nu este pregătit“

De ce sunt medicii reticenți în privința cardului de sănătate? Pentru că sistemul nu este încă pus la punct și mereu apar erori, spun aceștia. „Programul în care se lucrează prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu este pregătit în totalitate pentru această procedură. El trebuie updatat, astfel încât să se poată folosi cardul de către toată lumea fără probleme. Dar deocamdată apar tot felul de probleme. Eu nu am activat nici un card până acum și asta pentru că nu am încă cititor, am făcut comandă și aștept să ajungă. Dar nu o să încep să activez până nu este pus sistemul la punct. Știu că de multe ori se blochează cardul și nu mai știi ce să faci în acel moment pentru că nu există instrucțiuni clare. În plus, fără card nu se vor mai putea acorda servicii medicale și dacă este blocat nu știu cum trebuie procedat. Problema apare și în cazul în care un pacient l-a pierdut și are nevoie de servicii medicale, pentru că eu, dacă nu validez cardul, Casa nu îmi decontează nimic“, a mai spus dr. Mihaela Vărăticeanu.

„Distribuirea cardurilor ne-ar îngreuna activitatea“

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au spus ferm că nu acceptă să se implice în împărţirea cardurilor de sănătate rămase nedistribuite la nivelul caselor de asigurări județene și nici în acțiunile de distribuire ulterioare. „Cardul de asigurat este proiectul acestei instituții, nu al medicilor de familie. Cardul reprezintă un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS). Considerăm, de asemenea, că atâta vreme cât cardul preia toate disfuncționalitățile SIUI, el nu poate fi utilizat ca și dovadă a calității de asigurat, ci are DOAR rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din ÎNTREGUL sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicină de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorări imagistice, spitale, farmacii“, arată un comunicat emis de Societatea Naţională de Medicina Familiei.
Și medicii doljeni susțin cele prevăzute în comunicat. „Susținem comunicatul dat de Societatea Naţională de Medicina Familiei pentru că distribuirea cardurilor ne-ar îngreuna activitatea și am pierde din timpul pacientului. Nu suntem de acord cu această măsură pentru că asta înseamnă și mai multă birocrație. Deja suntem destul de încărcați și asta ia din timpul consultației pacientului. Ca să nu se aglomereze la CAS au zis să le distribuim noi, dar se creează la noi îmbulzeală. În plus, trebuie să avem grijă de ele pentru că, dacă cineva le fură sau se pierd, trebuie să le plătim, doi euro şi jumătate pentru un card“, a declarat dr. Adriana Dogaru, președinta Societății de Medicina Familiei Dolj.

Cardurile de sănătate nedistribuite rămân la sediul CAS Dolj

În tot acest du-te-vino, pacientul este debusolat. „Nu mai știu ce să cred. Ba ne spun ceva, ba altceva. Eu nu am primit cardul și nici nu știu ce trebuie să fac. Pe medici nu îi interesează, iar autoritățile ne amețesc, ca de obicei. Până la urmă, poate rezolvă situația, că altfel am înțeles că fără el nu mai poți să fii consultat de medic. Dar cine știe când o să fie pus la punct“, spune Maricica Vladu, pacientă.
Nici reprezentanții CAS Dolj nu știu exact cum se va proceda acum, după ce cardurile nedistribuite au rămas la Casă. „Deocamdată, nu este nimic sigur. Am văzut ce a spus președintele CNAS, dar noi nu am primit încă instrucțiuni clare despre cum vor fi împărțite cardurile ajunse la noi. Probabil va trebui să se facă niște tabele în care oamenii să semneze că au primit“, au declarat reprezentanții CAS Dolj.
Cert este că, până la instrucțiuni clare, cele peste 33.000 de carduri de sănătate ale doljenilor, nedistribuite încă, rămân la sediul CAS.

Asiguratul suportă costurile fabricării şi distribuirii cardului dacă acesta îi este furat

O noutate prevăzută în proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea HG nr. 900/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul de sănătate, publicat recent, este și faptul că asiguratul va suporta costurile fabricării şi distribuirii cardului în cazul în care acesta îi este furat ori se deteriorează sau se pierde. Acelaşi lucru este valabil în cazul modificării datelor personale de identificare. „În termen de 15 zile calendaristice de la producerea uneia dintre situații, titularul sau, după caz, reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia este obligat să solicite prin intermediul Casei de Asigurări eliberarea unui nou card național, pe baza unei cereri însoțite de dovada plății contravalorii cardului și a cheltuielilor de distribuție a acestuia“, este specificat în art. 2, alin (4), din proiect.
Unor craioveni nu li se pare bună această decizie. „Un tânăr poate plătește, dar un bătrân care a pierdut cardul pentru că abia mai poate să aibă grijă de el nu știu cum poate plăti, să umble pe la Casă, să facă solicitare. Este mai greu pentru ei, mai ales că fără card nu o să mai fie consultați de medic“, este de părere Aura Trușcă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS