6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHernia de disc, întâlnită tot mai frecvent la tineri

Hernia de disc, întâlnită tot mai frecvent la tineri

Medicul specialist în recuperare medicală Nicoleta Oțăl spune că hernia de disc este o boală frecvent întâlnită
Medicul specialist în recuperare medicală Nicoleta Oțăl spune că hernia de disc este o boală frecvent întâlnită

Hernia de disc este o boală frecventă și dureroasă. Este însă o afecțiune care poate fi tratată fără să mai fie nevoie de intervenție chirurgicală. Boală a coloanei vertebrale, hernia este tot mai frecventă în rândul tinerilor din cauza stilului de viață sedentar.

Hernia de disc este afecţiunea întâlnită la nivelul discurilor aflate între vertebrele coloanei. Poate fi localizată la oricare dintre porțiunile coloanei vertebrale, dar regiunile cervicală și lombară sunt cele mai afectate. Așa cum spune și numele, hernia de disc este o afecțiune a discului dintre vertebre. Hernia lombară presupune o ruptură a discului intervertebral. Medicul specialist în recuperare medicală Nicoleta Oțăl explică faptul că discurile intervertebrale au rolul de a lega oasele coloanei între ele, conferind flexibilitate, dar au și rolul de a absorbi toate presiunile care se fac asupra coloanei în viața de zi cu zi: sărituri, eforturi fizice. „Odată cu înaintarea în vârstă, la nivelul discului apar leziuni degenerative, iar la asta contribuie o serie de factori etiologici, metabolici, genetici, infecțioși. Asta înseamnă că odată cu înaintarea în vârstă apare o scădere a hidratării discului și o creștere a cantității de colagen. Fără să vrem, după un anumit timp apar factorii declanșatori ai acestei afecțiuni, iar cel mai frecvent este efortul fizic. Am întâlnit de multe ori femei care spuneau că făceau curățenie prin casă, s-au ridicat să așeze perdeaua, au făcut o mișcare bruscă de rotire și așa a apărut durerea la nivelul coloanei lombare“, a spus medicul.

„Trebuie să ajungă neapărat la medic, mai ales dacă durerea coboară spre membrele inferioare“

În general, un efort fizic intens generează hernia de disc, care debutează cu o durere bruscă. Pe lângă acesta, mai pot exista și alți factori de risc cum ar fi obezitatea și factorii genetici. „Durerea este primul simptom care îl trimite pe pacient către cabinetul medical, dar, din păcate, nu atât de repede pe cât ar trebui. În general, oamenii sunt obișnuiți să încerce tot felul de terapii și amână întâlnirea cu medicul. Există încă teama sau rușinea de medic. Sunt mulți pacienți care evită să ajungă să discute cu specialistul și vin numai atunci când nu mai suportă durerea. Trebuie să ajungă neapărat la medic, mai ales dacă durerea coboară spre membrele inferioare“, atrage atenția dr. Nicoleta Oțăl.
Dacă pacientul resimte furnicături, amorțeală sau șoferii, de exemplu, simt că piciorul nu mai reacționează normal atunci când apasă pedala de accelerație, trebuie să își pună un semn de întrebare și să meargă la medic. Diagnosticul clar se stabilește clinic, după un control efectuat în cabinetul medical. „Mulți se duc să facă repede o radiografie pentru că simt că îi doare ceva și nu fac numai la nivelul coloanei, ci pe tot traiectul pe care apare durerea. Dar le fac degeaba, pentru că există o singură cauză până la urmă și nu are rost să le faci pe toate să te iradiezi. Nici RMN-ul nu este necesar în stadiile incipiente ale bolii. În primul rând, ne dăm seama dacă pacientul are hernie după cum merge, adică dacă șchioapătă. La o primă consultație, rugăm pacientul să facă anumite mișcări astfel încât să ne putem da seama ce probleme are. Dacă are hernie, reflexele pacientului nu mai sunt normale. În funcție de simptome, sunt făcute și recomandări terapeutice corespunzătoare, o electrostimulare sau chimioterapie“, spune medicul specialist în recuperare medicală Nicoleta Oțăl.

„nici în școli nu se pune atât de mult accent pe sport, care ar ajuta în prevenirea afecțiunii“

Tot mai mulți tineri ajung să aibă hernie de disc. Aceasta poate fi cauzată de multe din practicile omului modern, precum sedentarismul și alimentaţia nesănătoasă. În cazul copiilor, poziția incorectă în bancă este un factor care contribuie la apariția bolii. „Sunt mulți tineri care lucrează de la o vârstă fragedă, când musculatura lor nu este bine formată și nu sunt atât de pregătiți să susțină un mare efort fizic. Am pacienți care au 20 de ani și deja au hernie de disc. În mod normal, boala apare după vârsta de 40 de ani, dar, având în vedere acești factori, vârsta apariției a scăzut. Din păcate, nici în școli nu se pune destul accent pe sport, care ar ajuta în prevenirea afecțiunii. Copiii trebuie obișnuiți să aibă o viață echilibrată și să acorde atenție activității fizice, astfel încât să nu aibă probleme mai târziu“, completează medicul specialist.

Hernia de disc poate fi vindecată fără bisturiu

Tratamentul herniei poate fi medicamentos sau chirurgical. Pacientul trebuie însă să își schimbe și stilului de viaţă. Hernia de disc este o boală care poate fi vindecată fără bisturiu, cu ajutorul angiografiei terapeutice. Această procedură permite vizualizarea cu ajutorul razelor X produse de un aparat numit angiograf a vaselor de sânge în vederea diagnosticului sau tratamentului unor boli printre care și hernia de disc.
Tratamentele cu ajutorul angiografului se efectuează la Spitalul de Urgenţă Craiova. Medicii spun însă că oamenii preferă de multe ori tratamentele naturiste. Acestea nu sunt tocmai potrivite pentru cei care suferă de hernie de disc. „Tratamentele empirice nu pot rezolva nimic, mai ales în cazul în care boala se află într-un stadiu avansat. De exemplu, o manevră care presupune încălzirea zonei afectate face mai mult rău decât bine. De aceea, într-un stadiu acut, este recomandată termoterapia și nu parafina sau alte metode empirice care transmit căldură regiunii tratate și se poate ca o hernie curabilă să ajungă în stadiu operator din cauza acestor tratamente banale, incorect aplicate de pacient“, atrage atenția dr. Nicoleta Oțăl.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS