Mână-gură-picior, boala de sezon care afectează copiii

Mână-gură-picior este o boală virală, foarte contagioasă


Mână-gură-picior este o boală contagioasă care afectează tot mai mulți copii. Părinții se plâng că micuții lor au contractat boala la grădiniță sau la școală și că nu știu prea multe despre această afecțiune. Medicii de familie nu vorbesc încă despre o epidemie în oraș și spun că părinții nu au de ce să fie speriați, dar că este bine să aibă grijă în această perioadă de imunitatea copiilor.

Mai puțin cunoscută, boala gură-mână-picior îi sperie pe părinții ai căror copii au contractat virusul ce o declanșează. Este determinată de virusul Coxsackie A 16 și se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și gură, de aici și denumirea. Febră, dureri de gât și lipsa poftei de mâncare sunt printre cele mai frecvente simptome pe care copilul le resimte. Medicii de familie atrag atenția că boala este una virală și că se poate extinde rapid, astfel că micuții trebuie protejați. „Această boală mai puțin cunoscută apare în grădinițe, școli, acolo unde copiii se întâlnesc în grupuri. Este o boală contagioasă și de aceea trebuie avută mare grijă, astfel încât să nu se transmită virusul. Foarte importantă este igiena copiilor, dar și a spațiului în care ei stau“, a explicat medicul de familie cu profil pediatric dr. Doina Cherata.

„La școală sau la grădiniță, sălile unde stau copiii

nu se aerisesc“

De obicei, afecțiunea apare la copiii cu vârste cuprinse între unu și șase ani. Boala este asemănătoare cu popularul bubat, dar una dintre diferențele majore este că aceasta nu apare pe tot corpul. Copilul are febră 39-40 de grade Celsius și leziuni la nivelul gurii, din cauza cărora nu poate mânca.

Infecţia apare de regulă în perioada cuprinsă între lunile iunie-octombrie. „Este foarte importantă igiena în prevenția acestei boli. Este o afecțiune care determină apariția unor vezicule destul de neplăcute pentru copil. Apare în această perioadă din cauza schimbării de temperatură, dar și din cauza faptului că la școală sau la grădiniță sălile unde stau copiii nu se aerisesc. În pauză ar trebui să se facă acest lucru pentru că altfel în acel spațiu se pot dezvolta tot felul de bacterii și viruși. Dacă imunitatea copilului este scăzută și nu are nici alimentația corespunzătoare, atunci în organismul micuțului se poate dezvolta această boală. Este extrem de important ca după ce copilul a contractat boala să fie ținut acasă până la 14 zile, astfel încât să nu transmită virusul. Medicul recomandă antitermice și, de asemenea, copilul nu trebuie să mănânce acrituri. Este o boală destul de greu de tratat, în funcție de leziunile care apar, iar copilul trebuie adus la medic imediat ce apar primele vezicule“, a precizat Doina Cherata.

„Părinții al căror copil este bolnav trebuie să facă toate eforturile să îl țină acasă“

Boala se vindecă după aproximativ zece zile, dar cel care are deja virusul instalat în organism este contagios cu aproximativ o săptămână înainte de debut şi până la câteva săptămâni după dispariţia simptomelor. Părinții sunt cei mai îngrijorați. Dana este una dintre mămicile care își face griji pentru copilul ei, care merge zilnic la Grădinița „Petrache Poenaru“ din Craiova. „Au fost până acum două cazuri de acest fel în grădiniță. Am fost anunțați și ni s-a spus că totul a fost dezinfectat și igienizat. Este normal să ne facem griji pentru copiii noștri, având în vedere că boala este contagioasă. Cred că este important ca părinții al căror copil este bolnav să facă toate eforturile să îl țină acasă pentru că altfel îi pune în pericol și pe ceilalți. Sper să nu mai apară noi cazuri“, a spus Dana.


Ioana are două fetițe și povestește că amândouă au făcut în această perioadă boala mână-gură-picior. „Una dintre ele învață la Școala Generală «Decebal» și a luat de la alți copii virusul. Învățătoarea ne-a anunțat să avem grijă pentru că l-au luat mai mulți copii. Virusul se transmite foarte repede“, a spus Ioana.

„Medicul școlar este primul care trebuie informat“

Gabriela Rădulescu este medic de familie, dar și medic la cabinetul medical școlar al Colegiului „Ștefan Velovan“ din Craiova și spune că a tratat câteva cazuri de copii care au contractat această boală. „Transmiterea se face și prin tuse, strănut, jucării, tacâmuri, prosoape, așternuturi. Organismul reușește singur să lupte împotriva virusului și să-l neutralizeze. Primul stadiu al erupției constă în pete roșii situate în jurul gurii și în interiorul cavității bucale. După una-două zile, acestea se transformă în vezicule, bășicute. Leziunile de la nivelul pielii pot fi confundate uneori cu varicela, însă, spre deosebire de aceasta, nu produc mâncărime și se vindecă fără a lăsa urme. Medicul școlar este primul care trebuie informat deoarece este cel care poate lua măsurile necesare pentru a limita și stopa focarele de infecție, de aceea părinții și educatorii sau învățătorii trebuie să coopereze cu personalul medical din unitatea de învățământ“, a explicat dr. Gabriela Rădulescu.

„Este o boală specifică acestei perioade, dar părinții nu au de ce să se îngrijoreze“

Tratamentul bolii gură-mână-picior se face la domiciliu, cu excepția unor cazuri rare în care pot interveni unele complicații și în care se recomandă internarea. Trebuie să fie asigurată o hidratare corespunzătoare, mai ales dacă are febră copilul. Alimentele cel mai bine tolerate sunt laptele sau iaurtul rece, care nu produc usturimi la contactul cu mucoasa bucală lezată. Tot pentru leziunile bucale se pot face badijonări cu soluții de glicerină la care se pot adăuga vitaminele A și E. „După vindecarea leziunilor, virusul se elimină din organism pe cale fecală timp de aproximativ o lună. În toată această perioadă, copilul este contagios și trebuie ținut în continuare la domiciliu pentru a evita întreținerea focarului din colectivitate. După îmbolnăvire, copilul rămâne cu imunitate împotriva subtipului de virus Coxackie care i-a produs boala și poate să se îmbolnăvească din nou dacă vine în contact cu alt subtip de virus Coxsackie“, a atras atenția dr. Gabriela Rădulescu.

Cea mai importantă este însă prevenirea bolii, care se face în primul rând respectând riguros măsurile de igienă personală și colectivă. Este recomandat ca elevii să își șteargă băncile cu șervețele dezinfectante înainte de începerea orelor.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP) au declarat că aceste cazuri de boală sunt raportate la comun cu virozele respiratorii. „Este o boală specifică acestei perioade, dar părinții nu au de ce să se îngrijoreze. Nu este nici o epidemie. S-au înregistrat 1.784 de viroze respiratorii, iar ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 10,76%“, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Narcisa Dincă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 28 octombrie 2014

Actualitate

» „Detectivii de cărți“ poposesc la Craiova
» Ordonanţa de reţinere pe numele lui Gabriel Sandu a expirat
» Vâlcea: Patru persoane, rănite într-un accident în care au fost implicate patru mașini
» Prognoza meteo pentru următoarele trei zile
» UE: România figurează printre ţările ce pot atinge obiectivele anului 2020 privind protecţia mediului
» ÎCCJ judecă cererea DNA de arestare pentru cei 4 reținuți în dosarul Microsoft
» Ca sardelele in penitenciarele Olteniei
» Niciun târg de animale autorizat în Dolj
» Filmele de artă, pe gustul liceenilor
» CFR Marfă a disponibilizat aproape 2.300 din cei 2.500 de salariaţi propuşi spre concediere
» Programul filmelor la Colours Cinema Craiova în perioada 31 octombrie – 6 noiembrie
» Comisia juridică a Senatului a amânat, până după alegeri, elaborarea avizului în cazul Ecaterinei Andronescu şi al lui Şerban Mihăilescu

Local

» Mii de mehedințeni au viroze respiratorii, în lipsa vaccinului antigripal
» Cele mai bune lucrări ale arhitecţilor din centrul ţării vor fi expuse la Râmnicu Vâlcea
» Mii de mehedințeni au viroză
» Vâlcea: O alunecare de teren pune în pericol 8 case din orașul Berbești

Dolj

» Conf. univ. dr. Virgil Pătraşcu: Psoriazisul poate fi ținut sub control
» Mirosul din Cornițoiu mai are de trecut printr-o licitație
» Cinema-Edu, la Biblioteca Județeană din Craiova
» Alte mărturii din Terapia Intensivă: „Copii şi adulţi trataţi ca nişte obiecte“
» PSD Dolj și-a închiriat școală cu 150 de lei ora
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Drama unei copile cu două tumori pe creier
» Condamnați pentru evaziune cu cereale
» Cinci judecători s-au înscris în cursa pentru şefia Tibunalului Olt
» Noroi pe străzile din Bariera Vâlcii
» Producție mare mare, prețuri mici
» Prognoza meteo în Oltenia şi la munte până pe 9 noiembrie

Gorj

» A patra amânare în dosarul „Pavel“
» Autospecială din Franţa, donată Primăriei Târgu Jiu
» Bebeluş de o lună, mort la Spitalul din Târgu Jiu
» Gorj: Primăria Baia de Fier investeşte pentru amenajarea zonei Peştera Muierii
» Târgu Jiu: Dan Diaconescu va înmormânta câteva persoane care nu au aparţinători
» Gorj: Încă un sindicalist audiat de procurori
» Gorj: Bebeluş de o lună, mort la spital

Sport

» Omer: Dacă sala nu e plină, plecăm în provincie
» Cinci medalii pentru luptătorii de la „Trișcu“
» Echipă de fotbal din Craiova, exclusă din campionat!
» Săndoi vrea din retur pe „Extensiv“, nu de acum
» Hai în sferturi!
» Fotbal – Cupa României
» Au pus gând rău Viitorului
» Baschetbaliștii se duc la „război“ în Kosovo
» Box – Titi Tudor va conduce delegaţia României la CE de juniori
» Fotbal – Florin Miron va împărți dreptatea la CSU Craiova – FC Viitorul

Bani & Afaceri

» Reclamă gratuită: Doar Ponta NU a scăzut taxele!

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» YouTube vrea să introducă un serviciu cu plată care să excludă reclamele de pe site

Opinii

» Un partid de esenţă penală

Top