8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCros caritabil pentru salvarea unei adolescente: Maria are dreptul să trăiască!

Cros caritabil pentru salvarea unei adolescente: Maria are dreptul să trăiască!

Asociaţia pentru Copii cu Cerinţe Educative Speciale (ACCES) va organiza sâmbătă, 4 octombrie, evenimentul sportiv caritabil „Acces, Sport şi Umanitate!“ în Parcul „Nicolae Romanescu“, începând cu ora 9.00. Banii strânşi vor ajunge la Maria Mitea, o adolescentă de 17 ani şi jumătate, care suferă de o gravă afecţiune a coloanei vertebrale şi a cărei viaţă depinde de intervenţii extrem de elaborate care ar urma să aibă loc în Germania.

Povestea Mariei Mitea a apărut pentru prima dată în Gazeta de Sud pe 8 august 2014 în articolul „Viaţa unei adolescente depinde de 30.000 de euro“. Mama fetiţei, Melania Mitea, a făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a-şi ţine copilul în viaţă. A renunţat la tot, a devenit asistent personal al copilei. O însoţeşte la cursuri, o ajută să se hrănească deoarece nu-şi controlează foarte bine mişcările mâinilor, o poartă în braţe atunci când oboseşte, îi este alături zi şi noapte când a învăţat să o calmeze atunci când este agitată, îi face masaj când are dureri. În urmă cu câteva săptămâni, medicii specialişti străini şi-au dat verdictul: dacă adolescenta nu va fi operată urgent pentru scolioza toraco-lombară progresivă de care suferă, zilele îi sunt numărate.
„Maria este diagnosticată cu scolioză toraco-lombară progresivă cu debut precoce, artrogripoză congenitală în observaţie, malformaţie osoasă complexă, întârziere psihică moderată, deficit de creştere, microcefalie, distrofie de smalţ dentar, strabism convergent. Am ajuns iniţial în faţa unor specialişti din Turcia, care efectuează intervenţii chirurgicale pentru afecţiunea Mariei, dar care nu se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate din ţara noastră şi astfel intervenţia ar fi ajuns undeva la 30.000 de euro. Am aflat apoi de la alţi părinţi ai căror copii suferă de aceeaşi problemă medicală că şi-au dus copiii la clinici din Germania, iar rezultatele sunt uimitoare. Am fost cu Maria la Schon Klinik din Germania. Copilul meu a fost consultat, investigat şi în maximum două săptămâni trebuie să trimit medicilor care au luat-o în observaţie rezultatele RMN şi CT, după care urmează practic intervenţia chirurgicală. Medicii s-au arătat încrezători, iar bucuria cea mai mare este că această clinică se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi astfel intervenţia este practic gratuită. Singurii bani de care am nevoie sunt pentru deplasare şi pentru acoperirea costurilor mele, ca însoţitor al copilului, care sunt de 50 de euro pe zi. Medicii mi-au spus că intervenţia poate fi făcută în două etape, iar spitalizarea postoperatorie este de cel puţin patru săptămâni“, a povestit Melania Mitea.

Maria trebuie să trăiască

Povestea adolescentei a impresionat numeroşi craioveni. După aparţia primului articol în Gazeta de Sud, mama adolescentei a avut surpriza să fie căutată de persoane care au dorit să îşi păstreze anonimatul, dar care au ţinut să-i ofere sprijin financiar. Asociaţia pentru Copii cu Cerinţe Educative Speciale (ACCES) a luat iniţiativa de a organiza un cros caritabil pentru adolescentă.
„Îi aşteptăm alături de noi pe toţi craiovenii care doresc să participe la crosul dedicat Mariei, intitulat de noi «Acces, Sport şi Umanitate» sâmbătă, 4 octombrie, începând cu ora 9.00 în Parcul «Nicolae Romanescu», Aleea Principală (Velodrom). Iniţiativei noastre s-au alăturat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, Palatul Copiilor, Asociaţia ProEFS Craiova, Asociaţia Libelula pentru Copii, Asociaţia Galactic Life, IPA-R6 Dj, SNLP DJ, dar şi susţinători precum Magazinul Bebeti, Prokinetic-recuperare medicală, Decathlon, PlusAqua, IsisFitnes şi alţi oameni cu suflet, dar care doresc ca eforturile lor să rămână anonime. Ne-am gândit că o contribuţie minimă de cinci lei poate însemna foarte mult pentru susţinerea acestei mame care vrea să îşi vadă copilul în afara pericolului. Acest eveniment se adresează tuturor categoriilor de vârstă şi abilitate în dorinţa conştientizării comunităţii asupra problematicii dizabilităţii şi incluziunii sociale prin sport şi stil de viaţă sănătos. Maria trebuie să trăiască, iar mama ei are nevoie de sprijin financiar pentru că adolescenta este dependentă de ea, afecţiunile neurologice nu îi permit să fie independentă“, a spus Adriana Preda, preşedinta Asociaţiei ACCES.

„Riscă să moară sufocată“

Povestea adolescentei este extrem de bine cunoscută de medicii specialişti ai comisiei de expertiză medicală din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.
„Acest copil a fost dintotdeauna încadrat în gradul de handicap grav. Dincolo de scolioza toraco-lombară de care suferă are şi un retard cognitiv. Practic, este dependentă de mama sa. În ciuda problemelor medicale şi financiare, această mamă a făcut toate eforturile pentru ca fata ei să meargă la şcoală. A fost şcolarizată la Şcoala Specială «Sf. Mina», din Craiova, a urmat întotdeauna tratamentele şi recuperările medicale pe care i le-am prescris, a mers cu adolescenta periodic la spitale din Capitală. Din ultimele investigaţii efectuate, reiese clar că scolioza este deja într-un stadiu extrem de avansat, malformaţia osoasă îi pune viaţa în pericol. Practic, Maria riscă să moară sufocată“, a spus Claudia Măciucă, şef Serviciu Evaluare Complexă a Copilului, în cadrul DGASPC Dolj.

Cum puteţi ajuta

Cititorii Gazetei de Sud care doresc să ofere sprijin financiar pentru acoperirea costurilor privind deplasarea în Germania, dar şi spitalizarea mamei o pot face donând în contul deschis pe numele Melania Mitea, la Unicredit Ţiriac Bank: cont lei: RO29BACX0000000442782000 și cont euro: RO02BACX0000000442782001

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS