12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateProiect pentru înfiinţarea unei bio-bănci pentru analizarea variației genetice la pacienți de oncologie

Proiect pentru înfiinţarea unei bio-bănci pentru analizarea variației genetice la pacienți de oncologie

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” a lansat astăzi un proiect pentru înființarea unei bio-bănci care să conțină probe biologice prelevate de la 4.300 de pacienți români cu diferite tipuri de cancer, precum și date demografice, clinice și despre stilul de viață al acestora, informează Agerpres.ro. Proiectul, intitulat „RomCan”, va fi realizat în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică, deCODE Genetics din Islanda și Universitatea Reykjavik și are ca obiectiv catalogarea variației genetice în probele biologice stabilite. Totodată, „RomCan” va ajuta clinicienii să înțeleagă mai bine natura testelor genetice și informațiile pe care le generează, dar și implicațiile etice, legale și sociale ce trebuie abordate atunci când se recomandă un test.

Directorul coordonator al proiectului, prof. dr. Viorel Jinga, a explicat că prin acest proiect vor fi evaluați factorii de risc genetici asociați cu tipurile de cancer în România. „Vom ști ce variație genetică are un pacient, știm dacă este mai agresivă boala la acest pacient și atunci trebuie să luăm niște măsuri mai radicale de tratament la acel pacient. Vom încerca să vedem dacă există diferențe de modificări genetice la populația română și de etnie romă. Având mulți pacienți de această etnie, nu știm dacă incidența este diferită la aceste două populații”, a precizat prof. dr. Viorel Jinga. Durata proiectului este de 34 de luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS