12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCabinetul stomatologic de la „Filantropia“, ros de carii

Cabinetul stomatologic de la „Filantropia“, ros de carii

\n

Clădirea în care funcționează Policlinica stomatologică de pe strada Brestei, care aparține de Spitalul „Filantropia“ din Craiova, nu a mai fost renovată de zeci de ani. Și aparatura medicală este veche. Din fosta policlinică a rămas doar cabinetul de urgență, în rest aici lucrează medici privați. Aceștia nu pot investi în clădire pentru că nu au contracte încheiate pe termen lung și se tem că vor rămâne cu banii băgați într-un spațiu din care trebuie să plece.

Pe strada Brestei, la nr. 8, printre scândurile strâmbe din gard se poate vedea Policlinica stomatologică. Plăcuța pe care scrie „Cabinet stomatologic de urgență“ îți indică faptul că aici se pot trata oamenii cu probleme stomatologice și nu este o casă părăsită, așa cum pare la prima vedere.
Cabinetul de urgență este singurul din clădire care funcționează în regim public, în spatele celorlalte uși găsim medici privatizați. Urgența este asigurată de trei stomatologi, deși acum câțiva ani lucrau aici cinci. Din cauză că au rămas puțini nu se mai oferă asistență medicală non-stop, deși pancarta de la intrare ne asigură că aici este „program permanent“.
„Din cauză că nu mai este cineva în permanență aici, oamenii au crezut, și unii mai cred, că în policlinică nu se mai asigură urgența. Problema este că suntem puțini. De exemplu, astăzi eu sunt tura de dimineață, după-amiază nu este nimeni și nici la noapte. Acum, în perioada concediilor, este și mai greu. Ar mai fi nevoie de medici și de asistenți“, povestește unul dintre stomatologii care lucrează în cabinetul de urgență.

Aparatură veche de 30 de ani

Aparatura nu a mai fost schimbată de peste 30 de ani. Medicii sunt nevoiți să lucreze cu același aparat vechi, ruginit pe la colțuri. Deși tehnologia în acest domeniu a avansat foarte mult, aici timpul pare că a stat în loc. „Eu lucrez de zece ani în acest cabinet și nu s-a schimbat nimic de atunci. Se poate lucra și cu această aparatură, doar că este vorba de aspectul pe care îl sesizează pacientul. O aparatură nouă ne-ar ușura munca. Câteodată, se mai și defectează pentru câteva ore, dar avem pe cineva care vine și îl repară repede“, spune unul dintre medici.
Ultima dată, în acest spațiu a fost făcută igienizare în urmă cu patru ani, cu materiale cumpărate de medici. „Acum patru ani am zugrăvit și am igienizat noi și de atunci nu s-a mai făcut nimic“, a explicat același doctor.
Nouă dintre cabinetele stomatologice sunt particulare. De câțiva ani, Spitalul „Filantropia“ a început să închirieze spațiile și de atunci medicii își desfășoară activitatea aici. Cabinetele lor nu sunt însă mult mai dotate, spre deosebire de cel de urgență, pentru că stomatologii au contracte pe termen de șase luni sau un an și nu au siguranța că vor lucra pe termen lung, astfel încât să investească: „Mi s-au făcut contracte numai pe șase luni sau un an, niciodată pe un termen mai mare. Nu se încheie contracte pe termen lung pentru că este incertitudine cu clădirea, nu se știe cât va mai funcționa. Noi nu putem investi pentru că nu știm cât mai rămânem aici. Am adus un aparat puțin mai nou ca să avem cu ce să ne facem treaba, dar nu putem face mari schimbări, astfel încât să îmbunătățim situația din clădire“, spune dr. Andrei Dincă.

Subfinanțarea este de vină

Medicii spun că li se întâmplă să vină oameni care știu de pe vremuri că aici este stomatologie, mai ales persoane de la țară. „Deși clădirea este veche, oamenii vin, mai ales cei de la țară, care sunt obișnuiți de pe vremuri să se trateze aici. Păcat că nu s-a mai investit de peste 30 de ani. De anul acesta, primim și bani de la Casa de Asigurări, dar nu ajung tot timpul“, explică dr. Andrei Dincă.
Doar la parterul clădirii mai sunt acum cabinete stomatologice, cele de la etaj au fost transformate în birouri. De altfel, plăcuța de la intrarea în clădire anunță că și sindicatul Sanitas se află aici.
Directorul financiar-contabil al Spitalului „Filantropia“, Elena Crăiniceanu, a declarat că nu au mai fost făcute investiții pentru că nu sunt bani de ajuns. „Până acum, nici Casa de Asigurări nu mai deconta serviciile stomatologice. De ceva timp a început iar să le finanțeze și primim 2.000 de lei pentru un medic, dar nu este suficient pentru că trebuie plătite și salariile lor. Nu se mai asigură servicii medicale în permanență pentru că nu avem banii necesari să facem angajări. Aparatura este veche și nu a fost schimbată tot din lipsa banilor. Cât despre contractele medicilor particulari, așa s-a hotărât în consiliul local, să fie făcute pe aceste perioade“, a precizat Elena Crăiniceanu.

La acest articol a contribuit și Alexandru Goșea, student la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS