22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomani CRISS - denunț penal împotriva cadrelor medicale din Centrul de transfuzie sanguină din Slobozia

Romani CRISS – denunț penal împotriva cadrelor medicale din Centrul de transfuzie sanguină din Slobozia

Organizația Romani CRISS a depus azi un denunț penal împotriva cadrelor medicale din Centrul de transfuzie sanguină din Slobozia, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă al acestei organizații, denunțul penal a fost depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, împotriva Cristianei Maria Stoian, fosta directoare a Centrului de transfuzie sanguină Slobozia, precum și a altor cadre medicale, solicitând sancționarea acestora „pentru modul absolut revoltător și profund inuman în care s-au comportat față de pacienți”.

„Cadrele medicale implicate au procedat la îngrădirea dreptului mai multor pacienți, atât romi cât și români, de a beneficia de transfuzie sanguină, necesară pentru tratarea unor diferite afecțiuni, încălcând prevederile legii penale. Presa a relatat faptul că mai multe cadre medicale din Centrul de transfuzii Slobozia comercializau unități de sânge, menit transfuziilor. Ulterior, în data de 25 iulie 2014, mass-media a publicat stenograme redând conversația dintre Cristiana Maria Stoian și asistente medicale, din care reiese că refuzul acordării sângelui necesar transfuziei a fost motivat de apartenența etnică a victimei, în cel puțin unul dintre cazuri”, se arată în comunicat.

Romani CRISS a denunțat atât înfăptuirea infracțiunii de omor, precum și a infracțiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi. Totodată, prin denunțul înaintat, Romani CRISS a subliniat necesitatea investigării motivației rasiste, atrăgând atenția asupra faptului că, în mai multe cazuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancționat state contractante pentru că au omis să investigheze motivația rasială a unor atacuri.
„Prin denunț, s-a solicitat investigarea efectivă și imparțială, trimiterea în judecată a Cristianei Maria Stoian, în vederea tragerii sale la răspundere penală, precum și investigarea sub aspectul identificării făptuitorilor și dispunerea trimiterii în judecată a celorlalte cadre medicale care au săvârșit aceeași faptă că și Cristiana Maria Stoian”, informează comunicatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS