17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateProiect cu finanţare norvegiană pentru testarea gratuită a 34.000 de români pentru HIV şi hepatita B şi C

Proiect cu finanţare norvegiană pentru testarea gratuită a 34.000 de români pentru HIV şi hepatita B şi C

Managerul Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, a declarat astăzi că în următorii doi ani 34.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV/SIDA şi hepatita B şi C, în cadrul unui proiect ce va fi realizat cu fonduri norvegiene, scrie Gandul.info. Streinu-Cercel a mai spus că proiectul are ca obiectiv şi extinderea posibilităţii de acces la testare şi tratament în rândul populaţiei expuse la risc de infectare. Astfel, printre altele, va fi desfăşurată o campanie naţională de informare, comunicare şi educare privind HIV şi hepatitele B şi C, cu focalizare pe consumatorii de droguri.

Adrian Streinu-Cercel a amintit că România îşi propune să elimine virusul hepatitei C într-o perioadă cuprinsă între cinci şi zece ani şi, în aceeaşi perioadă, să reducă la sub 1 la sută numărul persoanelor infectate cu virusul hepatic B. „Proiectul are o parte solidă de prevenţie care demonstrează că hepatita C este o boală prevenibilă, dar şi tratabilă”, a explicat consilierul ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Proiectul este implementat din mai 2014 până pe 30 aprilie 2016 de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Fundaţia „Parada”, Alianţa de Luptă Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor (ALIAT) şi Romanian harm Reduction Network (RHRN). Proiectul „Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România” este finanţat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014. Valoarea proiectului este de aproximativ 1.300.000 de euro, cofinanţarea asigurată de statul român fiind de 15 la sută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS