14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia nu înregistrează o creştere suplimentară a cazurilor date de clostridium dificile

România nu înregistrează o creştere suplimentară a cazurilor date de clostridium dificile

Autorităţile au elaborat un ghid specific pentru terapia acestor cazuri avizat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii (MS), potrivit unui comunicat al MS.
„Situaţia infecţiei cu clostridium difficile este cunoscută şi adresată de autorităţi, care au şi elaborat un Ghid specific pentru această infecţie, Ghid cunoscut de toate instituţiile implicate”, a declarat miercuri, profesor universitar doctor Adrian Streinu – Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
Ghidul cuprinde toate elementele specifice cu privire la izolarea pacienţilor, dar şi cu privire la terapia specifică.
Totuşi, trebuie subliniat că în spatele acestor cazuri clinice stă utilizarea inadecvată a antibioticelor.
Problematica infecţiei cu clostridium difficile este cunoscută de autorităţile de sănătate publică din România de mai bine de un an de zile, timp în care s-a elaborat un Ghid specific pentru această infecţie, ghid avizat de Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii şi adus la cunoştinţa tuturor instituţiilor sanitare.
Acest ghid cuprinde elementele specifice cu privire la izolarea acestor pacienţi, terapia specifică, dar şi la monitorizarea post-terapie.
De asemenea, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” precum şi o serie de clinici de gastro-enterologie din ţară şi-au pus la punct tehnicile de recolonizare bacteriană care se cunoaşte că dau rezultate foarte bune în prevenirea recăderilor.
Ca atare, nu se poate vorbi în momentul de faţă de o explozie suplimentară de cazuri, date de clostridium difficile, dar populaţia trebuie să ştie că în spatele acestor cazuri clinice stă utilizarea inadecvată a antibioticelor.
„Pe această cale tragem un semnal de alarmă suplimentar menţionând că uzul şi abuzul de antibiotice poate deveni foarte dăunător”, a explicat profesor universitar doctor Adrian Streinu – Cercel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS