În general, bolile de piele nu pun în pericol viaţa, dar dermatozele buloase autoimune sunt boli grave, care pot duce la deces, susţin dermatologii. Aceste afecţiuni au fost dezbătute la conferinţa Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia, care a avut loc weekendul trecut, la Craiova.
59 de medici din cele cinci judeţe ale Olteniei s-au întâlnit weekendul trecut, în Bănie, pentru a prezenta ultimele date privind dermatozele buloase autoimune, boli care neglijate sau netratate sunt fatale. „Această patologie este una foarte gravă şi, deşi se spune că bolile dermatologice nu duc la deces, aceasta poate produce decesul. De aceea şi tema conferinţei Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia a fost «Dermatozele buloase autoimune, un domeniu de excelență în cercetarea dermatologică». Asta, pentru că este un domeniu al dermatologiei în continuă dezvoltare şi cercetat permanent, având în vedere gravitatea acestor boli“, a precizat conf. dr. Virgil Pătraşcu, președintele Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia (ADO) şi şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova.
Medicul craiovean a explicat faptul că dermatozele buloase autoimune duc la crearea unor porţi pentru infecţii şi la expunerea persoanei la risc de septicemie, „mai ales că acestea se pot asocia cu cancerul visceral“. „Tocmai de aceea, în cadrul conferinţei de la Craiova s-au descris noi entităţi clinice, s-au găsit noi tratamente pentru aceste boli, iar noi am încercat, prin opt referate şi 26 de comunicări, susţinute de medici primari şi specialişti, să actualizăm toate aceste date, să împărtăşim din experienţa fiecăruia în tratarea anumitor cazuri particulare“, a menţionat dr. Virgil Pătraşcu.
Dermatozele buloase autoimune cuprind boli care se manifestă prin apariția pe piele și pe unele mucoase a unor bășici purulente, care lasă cruste și eroziuni, alte dermatoze se caracterizează prin prezenţa unor băşici care iau naştere sub piele, iar altele, cum este dermatita herpetiformă, sunt caracterizate prin apariţia de vezicule pline de lichid pe suprafaţa pielii. „Concepția privind dermatozele buloase autoimune a suferit în decursul anilor numeroase remanieri, atât din punct de vedere al etiopatogeniei, al investigațiilor, cât și al terapiei, care s-a îmbogățit permanent. De aceea şi noi facem două întâlniri pe an, primăvara şi toamna, pentru a încerca să actualizăm anumite capitole din dermatologie, anumite boli, care au o dinamică în ceea ce priveşte diagnosticul sau se înregistrează progrese în ceea ce priveşte tratamentul“, a mai spus dr. Pătraşcu, preşedintele ADO.
Cauzele dermatozelor buloase autoimune
Şeful Clinicii de Dermatologie din cadrul SJU Craiova a explicat cum se ajunge la aceste boli extrem de periculoase pentru orice persoană. „La aceste dermatoze se ajunge prin mecanisme autoimune declanşate de radiaţii ionizante, de infecţii sau de medicamente. Adică, sunt medicamente care se administrează la o sută de persoane, de exemplu, dar la cinci dintre acestea pot să declanşeze asemenea boli. În ce fel? Imunitatea organismului reacţionează împotriva acelor medicamente, care uneori produc structuri similare cu cele din ţesuturile umane, iar anticorpii distrug şi ţesuturile tale. Ar mai fi modificările prin radiaţii ale ţesuturilor, adică aceste structuri de la nivelul ţesuturilor sunt modificate şi corpul le percepe ca fiind străine, iar imunitatea, în loc să ne potejeze, vine şi îşi agresează propriile ţesuturi. Şi îmbătrânirea cutanată poate să declanşeze aceste mecanisme autoimune sau predispoziţia genetică. Sunt multe necunoscute, de aceea este un domeniu în continuă cercetare, pentru că s-a pornit de la o boală, dar s-a văzut că este vorba de un grup de boli şi lucrurile au evoluat în aşa fel încât fără imunofluorescenţă (diagnostic care permite depistarea antigenilor datorită corpilor fluorescenți, n.r.), fără investigaţii din acestea costisitoare, nu poţi să ai cu certitudine un diagnostic“, a spus conf. dr. Virgil Pătraşcu.
Acesta susţine că experienţa clinică a medicilor ajută în astfel de cazuri, dar „am avea nevoie de aceste investigaţii costisitoare ca să putem, nu numai să facem cercetare, ci şi să ajutăm mai mulţi bolnavi“.
Care sunt simptomele bolii
Președintele Asociaţiei Dermatologilor din Oltenia a mai menţionat că dermatozelor buloase autoimune sunt permanent în atenţia medicilor dermatologi şi că sunt privite ca urgenţe majore. „Tratamentul trebuie să fie corect şi cât mai rapid administrat, ca să fereşti bolnavii de complicaţiile la care se poate ajunge din cauza acestei patologii foarte grave. Tratamentul este compensat, dar e vorba de un tratament de întreţinere, pentru că bolile acestea necesită tratament pentru toată viaţa, nu se termină odată cu perioada de spitalizare. Este o patologie problematică, din punct de vedere dermatologic, dar şi medical, pentru că, am mai spus, ea poate să conducă la deces. Tratamentul care se face este, totuşi, agresiv pentru o persoană care mai are şi alte boli, încât tu, ca medic, trebuie să-ţi asumi un anume risc şi pentru reacţiile secundare tratamentului, să cântăreşti cât poţi să-l ajuţi pe bolnav, ce beneficii poţi să aduci bolnavului, pentru că sunt boli care apar la vârstnici şi care tolerează foarte greu acest tratament“, a menţionat conf. dr. Virgil Pătraşcu.
Acesta a explicat că bolnavul îşi dă seama foarte uşor de faptul că are o astfel de dermatoză: „Pe piele apar băşicuţe cu conţinut lichid, care se sparg şi nu se mai vindecă, şi apar altele, şi iar nu se vindecă, până când, la un moment dat, acea persoană seamănă cu o persoană arsă, opărită, ca scoasă dintr-un cazan încins. Iar atunci când se ajunge să fie afectată o bună parte din suprafaţa pielii, sigur că apar complicaţii, se produc infecţii, iar boala poate duce la deces“. „Aici ar trebui să ai saloane speciale pentru asemenea cazuri, trebuie să ai condiţii deosebite pentru îngrijirea acestor bolnavi, altfel îi pierzi“, a conchis dr. Virgil Pătraşcu.