10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalele au mare nevoie de donatori de sânge cu Rh negativ

Spitalele au mare nevoie de donatori de sânge cu Rh negativ

Indiferent cât de mulţi donatori ar exista, nevoia de sânge din spitale nu va fi niciodată satisfăcută, susţin medicii. Viaţa unui pacient poate depinde oricând de o pungă de sânge, iar dacă bolnavul are şi Rh negativ, atunci apare cu adevărat o mare problemă pentru că grupele de sânge cu Rh negativ sunt rare, iar donatorii foarte greu de găsit.

Orice picătură de sânge poate însemna un zâmbet, o şansă la viaţă pentru cel care are nevoie de o transfuzie. Dar pentru a primi această şansă este nevoie de donatori. Opt minute durează să donezi sânge, dar cele opt minute pot să salveze o viaţă. Spitalele au avut şi vor avea în permanenţă nevoie de sânge, dar numărul donatorilor este insuficient.
Diversele campanii de donare de sânge făcute an de an sunt utile, dar nu şi suficiente pentru a satisface cerinţele din spitale. La Craiova, la Centrul de Transfuzii Sanguine Dolj se prezintă zilnic circa o sută de persoane, dintre acestea în jur de 60 fiind selectate pentru a dona sânge, pentru că există nişte criterii care trebuie obligatoriu îndeplinite.
Marea problemă o reprezintă însă grupele rare de sânge, cele cu Rh negativ, pentru care se găsesc foarte greu donatori. „Grupele de sânge cu Rh negativ se regăsesc cam la 20% din populaţia globului, restul de 80% având Rh-ul pozitiv. AB4 şi A2, cu Rh negativ, sunt grupele de sânge cel mai greu de găsit. De aceea facem un apel, şi pe această cale, la cei care ştiu că au astfel de grupe de sânge, să vină să doneze. Gestul lor poate salva o viaţă. Până la urmă, suntem oameni şi trebuie să ne ajutăm la nevoie“, a spus dr. Corina Tomescu, medic primar medicină de laborator şi director adjunct la Centrul de Transfuzii Sanguine Dolj.

„Caut donator de sânge – grupa A2, Rh negativ“

Cazurile în care viaţa unei persoane depinde de o pungă de sânge, iar spitalul nu are grupa respectivă sunt multe. În disperare de cauză, oamenii apelează la bunăvoinţa semenilor, pe diverse căi. În ediţia de vineri a cotidianului Gazeta de Sud, la rubrica anunţuri, se putea citi un enunţ de genul „Caut urgent donator de sânge – grupa A2, Rh negativ“. Persoana respectivă a lăsat la redacţie şi un bileţel în care oferea detalii legate de anunţ: „Sângele e pentru mama mea, care este la Terapie Intensivă, la Spitalul Judeţean din Craiova, în stare gravă. Este o grupă foarte rară şi greu de găsit, aşa că vă rog din suflet, dacă puteţi, să mă ajutaţi“.
La SJU Craiova, vineri nu exista nici o pungă de sânge cu grupa respectivă. „Pacienta este în stare gravă, iar o transfuzie ar mai ajuta-o. Din păcate, nu avem în spital grupa sa de sânge. Am apelat şi la colegii noştri de la Spitalul «Filantropia», dar nici la ei nu am găsit. Donatori cu Rh negativ sunt greu de găsit, iar A2, cu Rh negativ, este una din grupele rare. Unui pacient cu astfel de grupă îi scad şansele de supravieţuire, dacă are nevoie de sânge, pentru că nu ai de unde să-l procuri“, a precizat medicul curant al pacientei. „Permanent este nevoie de sânge în spital, mai ales când sunt accidente rutiere. Atunci sunt necesare cantităţi mari şi nu totdeauna sunt disponibile. Sunt unele grupe foarte rare, iar când este nevoie de o cantitate mai mare de sânge nu avem de unde să o procurăm. Asta şi pentru faptul că nu sunt donatori suficienţi“, a adăugat medicul craiovean.

„Uneori şi o pungă de sânge poate salva o viaţă“

Acesta a dat şi un exemplu legat de modul în care procedează medicii atunci când ştiu că un pacient va avea nevoie de sânge: „Când se operează un pacient, iar eu, ca medic, ştiu că are nevoie de sânge, având hemoglobina mică, transmit familiei să ia legătura cu toate rudele, cu nepoţii, cu verişorii, ca să vină să doneze sânge. Aşa se întâmplă de obicei, cei care vin să doneze o fac pentru cineva cunoscut, mai rar aşa pentru oricine. Pentru că nu mai sunt stimulaţi. Pe omul sărac îl mai faci să vină să doneze, pentru că ştie că mai are nişte avantaje, cum ar fi analize gratuite, dar pe ceilalţi… Unii donează chiar de mai multe ori pe an, dar, în general, sunt foarte puţini oameni care donează sânge. Înainte exista Armata şi îi mai rugau pe soldaţi să meargă să doneze, acum… Am avut un caz cu un pacient cu pancreatită, care lucra la Mercur, şi pentru care au venit să doneze sânge toţi angajaţii. Nu a trebuit să-i administrăm multe unităţi de sânge, iar ce a rămas s-a folosit şi pentru alţi pacienţi“.
Faptul că majoritatea celor care vin să doneze sânge sunt trimişi de medici, pentru a-şi ajuta rudele, a fost confirmat şi de cei de la Centrul de Transfuzii Sanguine Dolj. Vineri, donaseră sânge 55 de persoane, majoritatea pentru rude apropiate. „La o pungă de sânge de adult administrată pacientului, hemoglobina creşte cam cu un gram. Unei persoane i se pot administra mai multe pungi de sânge, dar, uneori, şi o pungă de sânge salvează o viaţă. Şi întotdeauna se administrează în funcţie de priorităţi, copii, gravide, tinerii din accidente de circulaţie“, au mai menţionat medicii de la SJU Craiova.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească un donator

Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să fie odihnită, să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, să nu fi consumat alcool sau grăsimi cu 72 de ore înainte, să nu fie fumătoare sau consumatoare de droguri, să nu fi călătorit în străinătate în ultimele trei luni, să nu fi suferit o intervenţie chirurgicală în ultimele 6-12 luni, să fi donat cel puţin o dată sânge înainte de 45 de ani, să nu fie bolnavă cronic (TBC, hepatită, diabet, ulcer, epilepsie, boli de inimă, boli de piele etc.) sau să nu fi avut vreo afecţiune acută în ultimele două săptămâni. Trebuie ştiut şi că un bărbat poate dona sânge de patru ori pe an şi trebuie să aibă minimum 60 kg, în timp ce o femeie poate dona sânge de trei ori pe an şi trebuie să aibă minimum 50 kg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS