14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum poate ţine pacientul sub control sistemul sanitar

Cum poate ţine pacientul sub control sistemul sanitar

În România, există de acum posibilitatea ca o persoană să aibă acces la toate informaţiile privind serviciile medicale de care a beneficiat, pornind de la consultaţiile de la medicul de familie, finalizate cu reţete şi/sau trimiteri, până la cele din policlinică, diagnosticele puse, spitalizările şi tratamentele primite pe perioada internărilor sau operaţiile la care a fost supusă. Totul este ca persoana respectivă să aibă propriul dosar electronic de sănătate, la care are acces în timp real, putând vedea orice modificare apărută şi ce medic a operat-o.

Proiectul Dosarul Electronic de Sănătate (DES) se află în etapa finală de implementare, etapă în care medicilor şi populaţiei li s-a oferit posibilitatea accesului în sistemul informatic al DES. „Practic, această ultimă etapă a proiectului a însemnat o verificare a soluţiei informatice în mediul real. Până în prezent, au fost iniţializate peste 130.000 de dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes. În această etapă s-au făcut şi continuă să se facă o serie de pregătiri în vederea extinderii sistemului pentru toţi cetăţenii României, începând cu a doua jumătate a anului curent“, a anunţat, printr-un comunicat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Practic, fiecare cetăţean al României va avea propriul dosar de sănătate, sistemul DES urmând să contribuie la creşterea calităţii actului medical, alături de reţeta electronică, introdusă din vara anului 2012, şi de cardul naţional de sănătate, aflat în curs de implementare. „Pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să se prezinte la medic cu un teanc de documente şi să-i explice acestuia verbal istoricul lor medical, deoarece datele vor fi disponibile în DES: trimiteri, reţete, consultaţii medicale, diagnostice, spitalizări, antecedente etc.“, este explicaţia CNAS, instituţie care prezintă Dosarul Electronic de Sănătate ca „un sistem dedicat pacientului şi medicului deopotrivă, în care datele medicale sunt păstrate în deplină siguranţă şi confidenţialitate“.

Care sunt avantajele pacientului

Prin intermediul DES, pacienţii vor putea verifica online serviciile medicale de care au beneficiat, iar medicii vor putea vizualiza dosarul pacientului numai cu acordul acestuia. Potrivit CNAS, orice modificare sau accesare apărută în oricare secţiune a DES este însoţită de data, ora şi parafa doctorului care a operat modificările sau a accesat dosarul, iar un medic care nu are acces la dosarul electronic al pacientului poate consulta doar sumarul pentru situaţiile de urgenţă.
Cel mai mare avantaj al pacientului pare să fie acela privind posibilitatea de a verifica online serviciile medicale de care a beneficiat şi de a sesiza CAS în cazul în care acestea nu ar fi conforme cu realitatea, putând ţine astfel sub control sistemul sanitar. „Acest dosar electronic va trebui să-l foloseasă toţi actorii din sistemul de sănătate, indiferent dacă sunt sau nu în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, iar marele avantaj al pacientului este acela că el va avea mereu acces la tot ce s-a întâmplat în legătură cu el. Dosarul şi-l poate accesa de pe orice calculator conectat la internet şi poate vedea oricând ce i s-a făcut în spital, de exemplu, pentru că în dosar se trece foaia de observaţie, ce medicaţie i s-a administrat, ce diagnostice i s-au pus etc. Nu vede doar că a fost internat în spital, într-o anumită perioadă, vede absolut totul. Vede şi de câte ori a fost accesat dosarul său electronic şi de către cine. Iar dacă ceva anume i se pare în neregulă, poate face o sesizare la Casa de Asigurări de Sănătate“, a explicat Alina Tănăsescu, preşedinte-director general al CAS Dolj.

Ce conţine Dosarul Electronic de Sănătate

În Dosarul Electronic de Sănătate apar informaţii privind istoricul medical al pacientului, cu date culese de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care acesta a intrat în contact, dacă pacientul a utilizat identificarea pe bază de card de asigurat sau dacă furnizorul a înscris datele legate de serviciul oferit într-un sistem informatic ce trimite aceste date direct sistemului DES. Dosarul are mai multe secţiuni de date medicale şi cuprinde datele personale ale pacientului (nume, prenume, vârstă, grupă sanguină, RH), un sumar privind alergii, proteze, transplanturi, un istoric medical cu diagnostice, intervenţii chirurgicale, proceduri, imunizări, intoleranţe la medicamente/alimente, un istoric legat de evenimentele din viaţa medicală a pacientului (consultaţii la medicul de familie, la medicul de specialitate, trimiteri, reţete, internări), dar şi date privind modul de viaţă al pacientului: informaţii despre dietă, condiţiile de muncă, mediul familial, consumul de alcool, tutun şi cafea.
Unele informaţii din dosar pot fi trecute chiar de pacient, la o anumită secţiune care se referă la antecedentele din viaţa sa. Una peste alta, Dosarul Electronic de Sănătate este considerat util medicului, pentru o informare cât mai exhaustivă privind pacientul, dar şi pacientului, pentru a-şi urmări activ serviciile medicale efectuate, rezultatele şi recomandările primite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS