10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFumătorii din spital, agresivi când sunt traşi la răspundere

Fumătorii din spital, agresivi când sunt traşi la răspundere

De acest lucru s-a convins pe propria-i piele Valentin Ghiţă (foto), inspectorul pentru situaţii de urgenţă al Spitalului Judeţean Craiova, agresat ieri de câteva persoane care fumau în incinta unităţii medicale, în momentul în care le-a transmis că fumatul este interzis.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, fumătorii ar putea deveni pericolul numărul unu pentru cei care încearcă să instituie respectarea unui act normativ vechi de peste zece ani. Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun interzice complet fumatul în unităţile sanitare de stat şi private, sub sancţiunea unei amenzi de la 100 la 500 de lei, dar aplicarea ei la SJU Craiova ar putea rămâne o utopie.
Conducerea celei mai mari unităţi medicale din Oltenia a anunţat că, din 15 februarie, va începe să dea amenzi celor care vor fi prinşi fumând în spital. Pentru acest lucru s-a discutat şi cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru că, potrivit legii, amenda poate fi administrată doar de persoane autorizate în acest sens de Ministerul Sănătăţii. „Am decis ca, prin compartimentul nostru cu incendiile, să se meargă în fiecare zi cu agenţii de pază de cinci-şase ori prin unitate şi să le transmită celor care fumează că nu au voie să facă acest lucru, iar, începând cu 15 februarie, să dăm şi amenzi. Oamenii să ştie că, dacă vin şi fumează în spital, va trebui să plătească dacă vor fi prinşi“, susţinea recent dr. Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova, care spera astfel în diminuarea acestui fenomen.
Fănuţă se mai gândea ca, în momentul internării, pacientului să i se transmită în scris că în spital nu se fumează şi că riscă să fie externat dacă este prins, iar acesta să semneze de luare la cunoştinţă. În ceea ce-i priveşte pe aparţinătorii care fumează zilnic pe holurile spitalului, acestora urma să li se spună că există spaţii special amenajate în acest sens în afara unităţii şi că vor fi amendaţi la un control de rutină, după 15 februarie.

„Numai mascaţii îi pot potoli pe fumători“

Un astfel de control de rutină a făcut ieri-dimineaţă şi inspectorul pentru situaţii de urgenţă al spitalului, Valentin Ghiţă, dar misiunea sa a fost un eşec. Deşi nu era singur, Ghiţă a fost agresat de câteva persoane care fumau în incinta unităţii, în momentul în care le-a transmis că fumatul este interzis. „Mă aflam la parterul spitalului, împreună cu pompierul de serviciu şi cu şeful de la pază. Aici erau câteva persoane cu ţigara în mână, iar eu le-am rugat să meargă afară, pentru că în spital nu se fumează. Unul dintre cei care fuma a sărit însă la mine, m-a luat de gât, mi-a spart ochelarii, apoi au mai sărit încă doi, iar al treilea a încercat să-i potolească, spunând că mă cunoaşte. Am 60 de ani, dar aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat. Pe astfel de oameni nu-i potoleşti decât cu mascaţii. Sunt obraznici, needucaţi, tupeişti. Au numai drepturi, dar nu şi îndatoriri, iar eu eram în timpul serviciului, îmi făceam doar datoria“, a povestit, pentru GdS, Valentin Ghiţă. Acesta a mai precizat că nu va face plângere la poliţie pentru ceea ce a păţit şi că nu poate face nimic împotriva celor care fumează, atâta timp cât nu are dreptul să-i legitimeze, iar poliţia, cea care are acest drept, nu poate sta tot timpul în spital.
Incidentul de ieri a fost confirmat şi de managerul SJU, Bogdan Fănuţă, care a rămas însă ferm pe poziţie în legătură cu amenzile. Fănuţă a precizat că va cere sprijinul poliţiştilor de la Secţia 2, în raza căreia se află unitatea, pentru a participa la acţiunile de combatere a fumatului din Spitalul Judeţean, în speranţa că, până la urmă, oamenii vor înţelege că spitalul nu este loc pentru fumat.
În legătură cu acest aspect al controalelor la Spitalul Judeţean pe tema fumatului, inspectorul principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, a precizat că poliţia va sprijini spitalul în încercarea sa de a-i amenda pe fumători şi că un poliţist de la Secţia 2 va putea face echipă cu reprezentanţii unităţii medicale şi ai DSP în acest demers. Pe lângă poliţie, spitalul mai poate cere însă şi ajutorul jandarmeriei, instituţie abilitată, de asemenea, să-i legitimeze pe cei prinşi fumând în incinta unităţii medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS