10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateARPIM şi APMGR avertizează că medicamentele ieftine ar putea să dispară de pe piaţă

ARPIM şi APMGR avertizează că medicamentele ieftine ar putea să dispară de pe piaţă

Medicamentele cu preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei ar putea să dispară de pe piaţă din cauza taxei clawback şi a faptului că sunt nerentabile pentru producători, informează Agerpres.ro. Declaraţia a fost făcută astăzi într-o conferinţă de presă preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) Dragoş Damian, care a precizat că este vorba de medicamente care acoperă toate ariile terapeutice. „În ultimii 2-3 ani au dispărut de pe piaţă aproximativ 1.000 de medicamente care au fost înlocuite cu altele mai scumpe, ceea ce este în detrimentul pacientului. Vorbim despre toate ariile terapeutice. În fiecare zi dispar medicamente ieftine din portofoliul producătorilor”, a susţinut Damian. El a explicat că scoaterea acestor medicamente din portofolii ar putea fi evitată printr-o regândire a taxei clawback. „Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer autorităţilor revizuirea imediată a modului de finanţare a deficitului în creştere al sistemului de sănătate în condiţiile în care nivelul taxei clawback a ajuns la un nivel nesustenabil”, a mai spus Damian. Potrivit acestuia, pentru trimestrul 4 al anului 2013 taxa clawback a ajuns la un nivel de 20% din vânzările medicamentelor compensate, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 30% faţă de celelalte trimestre.

La rândul său, preşedintele ARPIM Călin Gălăşeanu a susţinut că în fiecare an producătorii de medicamente acoperă întreaga diferenţă între bugetul alocat de stat pentru medicamente şi consumul real generat de necesităţile de tratament ale pacienţilor români. „Povara este cu atât mai mare cu cât şi lista de medicamente compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de şase ani, ceea ce înseamnă un impact negativ economic şi social puternic”, a arătat preşedinte ARPIM.

Reprezentanţii ARPIM şi APMGR atrag atenţia că, în condiţiile unui buget cu mult sub media europeană, aşa cum este în prezent, şi în condiţiile actualizării listei medicamentelor compensate, finanţarea deficitului exclusiv de către producători, prin taxa clawback, este imposibilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS