27.3 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSpitalul CF Craiova, singurul agreat pentru examinările de siguranţa transporturilor

Spitalul CF Craiova, singurul agreat pentru examinările de siguranţa transporturilor

În mai 2013, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova trecea, ca şi celelalte unităţi medicale cu acest profil din ţară, din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii, însă acest transfer pare să-i fi adus mai mult rău decât bine. Managerul Spitalului CF, dr. Gabriel Mogoş, susţine că prin această trecere unitatea a pierdut foarte multe fonduri, iar cu finanţarea din prezent nu poate supravieţui. „În aceste condiţii, cu baza învechită şi cu absolut totul la pământ, nu ai cum să faci performanţă“, a mai spus dr. Gabriel Mogoş.

Managerul Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova, dr. Gabriel Mogoş, a tras un semnal de alarmă în privinţa lipsurilor cu care se confruntă unitatea medicală, mai ales după ce aceasta a fost preluată de Ministerul Sănătăţii (MS). „Despărţirea“ de Ministerul Transporturilor (MT) a privat unitatea medicală de o serie de fonduri pe care le primea regulat şi care se regăseau şi în calitatea actului medical, iar în prezent spitalul se confruntă cu mari probleme financiare. Şi toate aceste lipsuri sunt resimţite cel mai mult de pacienţi.
„Acest transfer la Ministerul Sănătăţii ne-a adus mari probleme, pentru că ne-au dispărut foarte multe fonduri pe care noi, ca spital, le aveam atunci când eram în subordinea Ministerului Transporturilor. La noi s-a reglat situaţia, dar în sens negativ, pentru că declicul acesta ne-a prins şi cu baza învechită, şi cu absolut totul la pământ. Iar în aceste condiţii nu ai cum să faci performanţă, oricât te-ai strădui, pentru că stăm foarte prost cu fondurile. Ştim că astfel de lucruri se întâmplă cam în toate spitalele din ţară, dar la noi chiar este o mare problemă“, a precizat dr. Gabriel Mogoş.

„Nu aparţinem de nimeni, mă refer la o autoritate locală“

Principala sursă de venit a Spitalului CF Craiova este acum contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, alţi bani venind din consultaţiile şi avizele medicale care sunt contra cost, venituri considerate însă insuficiente de conducere (pentru un caz rezolvat aici, CAS decontează aproape 1.300 de lei). „Cu aceşti bani nu te poţi descurca, orice a-i face. Înainte beneficiam şi de alte fonduri: pentru plata salariilor, pentru plata unui procent din utilităţi, pentru plata unor furnizori, pentru anumite reparaţii şi modenizări. De asemenea, pentru partea de siguranţa circulaţiei, primeam de la bugetul de stat peste un milion de lei pe an. Or aceste fonduri au dispărut după trecerea la Ministerul Sănătăţii. Mai mult, noi nu aparţinem acum de nimeni, mă refer la o autoritate locală sau judeţeană. Vedeţi dumneavoastră, alte spitale au mai primit un ajutor cât de mic, ba o reabilitare, ba aparatură medicală, ceva. Or mie îmi dai mereu în cap, dar vrei performanţă“, a mai spus dr. Gabriel Mogoş.

Nu sunt semnale de mai bine din partea MS

În ciuda tuturor acestor neajunsuri, managerul Spitalului CF Craiova susţine că s-a mai făcut câte ceva în unitate în ultimul an: reabilitarea casei scării, a unor etaje şi a unor saloane. „Nu o să spună nimeni că ne-am descurcat practic cu nimic, că s-a lucrat în condiţii mizere şi cu lipsă de orice, de la materiale de birotică, dacă vreţi, până la consumabile medicale. Ţi se va spune că este un management defectuos, iar ţie, ca medic, ţi se va băga pumnul în gură şi vei fi făcut şpăgar. Fiecare categorie are şi uscăturile ei, normal, în orice domeniu, dar nu poţi să generalizezi“, a afirmat dr. Gabriel Mogoş.
„Până la urmă, cei mai expuşi la toată această situaţie suntem noi, ca echipă de conducere şi ca medici, colegii noştri din spital şi, bineînţeles, pacienţii, care resimt practic tot. Iar în condiţiile acestea se pot întâmpla şi nenorociri, dar nu o să spună nimeni lucrurile astea. Tot timpul s-a încercat muşamalizarea lipsurilor din sistemul sanitar şi subfinanţarea sa“, a adăugat managerul Spitalului Căi Ferate Craiova, care nu vede „semnale de mai bine din partea Ministerului Sănătăţii“. „Pe lângă ghinionul pe care l-am avut noi, a pus capac şi faptul că ministerul care ne-a preluat, la fel ca şi noi, a intrat în reorganizare. Practic, pentru câteva luni nu am mai reuşit să găsim înţelegere nici într-o parte, nici în alta. Şi au mai existat şi probleme juridice, când nu ne mai recunoştea nici un minister“, a conchis dr. Gabriel Mogoş.

Singurul spital agreat pentru examinările de siguranţa transporturilor

Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova este singura unitate din Dolj agreată de minister pentru efectuarea examinărilor medicale şi psihologice privind siguranţa transporturilor (şoferi profesionişti şi firme specializate de transport). „La ora actuală, pentru tot ce înseamnă siguranţa transporturilor, singurul care poate da avize în Dolj este Spitalul CFR, iar oamenii trebuie să ştie acest lucru. Doar de aici se poate lua avizul medical sau psihologic pentru angajare, control periodic, şcolarizare sau schimbare de funcţie, pentru transportul rutier, feroviar, aerian şi naval. Avem o experienţă de 30 de ani în spate şi suntem singurii care putem da aceste avize“, a precizat dr. Cristina Vasilescu, directorul medical al Spitalului Căi Ferate Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS