29.4 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateChirurgie practicată doar în... Policlinică

Chirurgie practicată doar în… Policlinică

\n

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova există un medic chirurg care, în prezent, oferă doar consultaţii în ambulatoriu, fără a urma pacientul, la nevoie, şi în sala de operaţie, pentru a participa la intervenţia chirurgicală.

Cum ar fi, ca pacient pe masa de operaţie, înainte ca anestezia să-şi facă efectul, să te trezeşti cu o întrebare din partea chirurgului care tocmai îşi pregăteşte bisturiul: „Sunteţi pentru prima dată într-o operaţie, aveţi emoţii?“. Nu ar fi chiar o întrebare neavenită într-o astfel de situaţie, iar de cele mai multe ori răspunsul pacientului ar fi afirmativ. Dar cum ar fi dacă şi replica medicului chirurg ar fi similară, ceva de genul: „Staţi liniştit, şi eu la fel!“. Acest dialog ipotetic poate fi trecut oricând la categoria „bancuri cu medici“, dar el s-ar putea întâlni şi în realitate. Pentru că mai există şi chirurgi trecuţi de prima tinereţe, medici primari chirurgie generală, care au intrat mai rar într-o sală de operaţie sau chiar au renunţat să mai îmbrace „uniforma sterilă“, preferând consultaţiile în ambulator şi micile intervenţii.
Într-o sesizare primită la redacţie ni s-a comunicat faptul că astfel de medici chirurgi, specializaţi pe consultaţii, dar fără experienţă la operaţii, ar exista şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova. „Sunt medici primari chirurgie generală care nu au intrat niciodată într-o sală de operaţie. Se limitează doar la consultaţii“, este informaţia transmisă GdS de un cititor, pe care am decis să o verificăm. Pentru că, la prima vedere, pare un lucru imposibil. Este binecunoscut faptul că experienţa în chirurgie o câştigi greu, după mii de ore de practică şi alte câteva mii de intervenţii chirurgicale. Asta au susţinut de fiecare dată profesori universitari din Craiova cu peste zece mii de operaţii în spate, recunoscuţi în toată ţara, precum prof. dr. Ion Georgescu sau prof. dr. Dan Mogoş, ambii medici primari chirurgie generală. Dar ca un chirurg generalist – medic primar chiar să nu fi operat vreodată, pare greu de crezut.

Exemplul de la SJU Craiova

Un astfel de exemplu ar exista totuşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova: Daniel Ghiţu (foto). Despre medicul craiovean nu se poate spune însă că nu a avut vreodată contact cu o sală de operaţie. A participat la intervenţii chirurgicale în perioada rezidenţiatului, a intrat în operaţii şi ca medic, dar s-a „retras“ în Policlinică.
„A fost o perioadă lungă de timp în care Policlinica era separată de spital, iar medicii a trebuit să se împartă. Unii au ales să lucreze în Policlinică şi s-au specializat pe consultaţii, alţii au rămas în spital şi au continuat să facă operaţii. Acum, Policlinica sau Ambulatoriul, cum îi spune mai nou, este parte integrantă a spitalului, iar medicii pot face şi consultaţii, pot să intre şi la operaţii, pot să facă şi gărzi. Majoritatea medicilor de pe secţie au program şi de consultaţii în ambulatoriu“, a explicat prof. dr. Ion Georgescu, şeful Clinicii Chirurgie I din cadrul SJU Craiova. Acesta a dat însă de înţeles că, după ani de pauză, este greu pentru orice chirurg să revină în sala de operaţie.
Despre Daniel Ghiţu, medic primar chirurgie generală, se spune că este un bun specialist şi că se pricepe la ceea ce face în prezent. „Oferă consultaţii şi mai face unele mici intervenţii, gen o unghie încarnată, un furuncul, ori mai verifică starea unei operaţii. Nu ştiu de ce nu operează“, a spus un medic din spital. Vineri, dr. Ghiţu avea program de consultaţii în Policlinică, dar, în jurul prânzului, la uşa sa se afla un singur pacient, cu o operaţie la mâna dreaptă. Întrebat despre activitatea sa medicală, chirurgul Daniel Ghiţu a precizat că a preferat să nu mai opereze, din motive familiale. „Într-adevăr, nu operez, dar din motive familiale. Nici gărzi nu fac, deşi aş putea. Am ales să lucrez doar în Policlinică, iar pe lângă consultaţiile din cabinet fac şi mici intervenţii chirurgicale“, a precizat dr. Ghiţu.
În ianuarie 2005, medicul Daniel Ghiţu a primit din partea conducerii spitalului un avertisment scris, pentru că a pus pe drumuri un bărbat, de 68 de ani, adus cu ambulanţa de la Bujoreni (judeţul Vâlcea). Bătrânul suferea de degerături, iar medicul l-a îndrumat către Secţia de chirurgie plastică. Comisia care l-a sancţionat pe Ghiţu a considerat că „afecţiunea de care suferea pacientul era de competenţa sa, nu a chirurgilor plasticieni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS