Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova are de ieri un nou manager, în persoana lui Bogdan Fănuţă (foto), medic în cadrul Secţiei ORL, compartimentul ORL copii. O mutare preconizată de mai mult timp, dar care a fost operată de Ministerul Sănătăţii la o zi după ce fostului manager, conf. dr. Florin Petrescu, i-a expirat mandatul, spitalul fiind lăsat o zi fără conducere. Ordinul de numire a lui Fănuţă a fost emis miercuri de minister, dar la Departamentul de resurse umane al unităţii medicale a ajuns ieri, când a demarat şi operaţiunea de predare-primire între fostul şi actualul manager. Acesta din urmă nu s-a grăbit însă să-şi ocupe noul birou.
Ieri, în jurul orei 13.00, proaspătul manager se grăbea să intre în sala de operaţie, dar înainte a răspuns întrebărilor GdS. A evitat să vorbească despre o nouă echipă de conducere, iar la capitolul obiective s-a referit doar la obţinerea de fonduri mai mari, o dată de la CAS, care s-ar regăsi în tratarea bolnavilor, iar apoi de la Ministerul Sănătăţii şi Uniunea Europeană, pentru aparatură medicală.
Gazeta de Sud: Sunteţi oficial noul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Bogdan Fănuţă: Într-adevăr, ordinul de numire l-am văzut în această dimineaţă (ieri – n.r.), când am fost anunţat de Biroul de resurse umane că a sosit de la minister. O să existe un proces-verbal de predare-primire între fostul manager, domnul conferenţiar Petrescu, şi mine, şi o să vedem apoi ce va fi. Mandatul este cu delegaţie, pe o perioadă de şase luni, până la scoaterea postului la concurs. Am înţeles că spitalul nu are datorii, ceea ce este un lucru de apreciat.
GdS: Care va fi echipa de conducere şi cine poate semna în acest moment actele oficiale ale spitalului?
B.F.: Încă nu am apucat să discut cu conducerea aceste date. Am înţeles doar că directorul de îngrijiri medicale, doamna Geta Lupuleţu, are numirea pe o perioadă de şase luni, pentru că fostul director de îngrijiri medicale, domnul Ghilici, s-a pensionat. Mai departe vom vedea, o să discut cu dânşii… Ordinul de ministru este pe numele meu, iar de astăzi (ieri – n.r.) pot să semnez actele spitalului, în calitate de manager. Şi ceilalţi din conducere vor semna în continuare, în funcţie de datele pe care le vom avea, de licitaţii, pentru că şi dânşii vor beneficia de acelaşi protocol pe perioadă determinată.
GdS: Dar vor exista schimbări la nivelul conducerii?
B.F.: Vom vedea cum vor sta lucrurile de acum încolo. Oricum, pe o perioadă de timp cu siguranţă nu vom putea opri licitaţiile pentru că se vor schimba directori sau lucruri de genul acesta.
„Până nu o să fim educaţi, nu vom putea schimba lucrurile“
GdS: Care sunt obiectivele managerului Bogdan Fănuţă?
B.F.: În principiu, ne dorim să mergem mai departe cu investiţiile pe care le-a făcut consiliul judeţean în acest spital. Faptul că autorităţile judeţene constată că medicina este o prioritate şi că Spitalul Judeţean de Urgenţă reprezintă, de asemenea, o prioritate este îmbucurător şi sperăm să investească în continuare. Voi avea o discuţie şi cu preşedintele consiliului judeţean, pentru a vedea ce investiţii vor mai face dânşii la spital, dar vom continua întrevederile şi cu Ministerul Sănătăţii, pentru a încerca să aducem fonduri pentru aparatură medicală şi să creştem bugetul pe care îl avem în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, o să facem un fel de compartiment care să analizeze ce fonduri europene putem atrage pentru aparatură medicală şi alte lucruri necesare spitalului. Aparatura este problema principală, din punctul de vedere al medicilor, iar, pentru pacienţi, o relaţie contractuală cu Casa, care să aducă un buget mai mare, ar însemna implicit şi medicamente şi materiale sanitare pentru bolnavi.
GdS: Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spunea că, din 2014, spitalele care îşi vor mai trimite pacienţii internaţi să cumpere medicamente şi materiale sanitare vor fi sancţionate.
B.F.: Să sperăm că bugetul spitalului ne va ajunge astfel încât să nu apelăm la lucrurile acestea, pentru că nimănui nu-i convine să se ducă să cumpere medicamente pe timpul spitalizării. Dacă va creşte bugetul de la CAS, vom vedea ce va fi.
GdS: Pe lângă aparatură, medicii mai vor şi locuri de parcare, iar în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe să nu se mai creeze acea aglomeraţie de maşini care împiedică accesul ambulanţelor.
B.F.: Cu locurile de parcare este o problemă. Ştiu că în curtea din spate, pe la groapa de gunoi şi pe lângă Radioterapie, sunt nişte locuri. Poate o să facem acolo o parcare. A fost închisă şi parcarea unde este acum heliportul, de aceea a scăzut numărul locurilor (de parcare – n.r.). Dar nu cred că asta e marea dorinţă a medicilor, parcarea. Eu cred că, dacă în spital vor exista condiţii mai bune pentru ei şi pacienţi, adică aparatură şi medicamente, medicii vor fi mult mai mulţumiţi decât că vor avea unde să-şi parcheze maşinile.
GdS: Şi curăţenia a lăsat mereu de dorit...
B.F.: Într-adevăr, dar spitalul este monobloc şi este cel mai mare din ţară. Nu spun că nu există loc de mai bine, dar este extrem de greu la un spital monobloc, pe zece etaje, să poţi să controlezi totul. În spital intră foarte mulţi oameni, clădirea are multe intrări care nu pot fi închise, pentru că sunt intrări pentru pompieri, intrări de serviciu, iar pe oameni nu poţi să-i controlezi. Cei care vin la spital, aparţinători şi chiar bolnavi, fumează, aruncă resturile pe jos… E vorba şi de educaţie, iar, până nu o să reuşim să fim educaţi, nu vom putea schimba lucrurile. În alte spitale nu se fumează, la noi se fumează chiar în dreptul afişului care interzice fumatul. O să încercăm să schimbăm şi acest aspect.