17.9 C
Craiova
duminică, 13 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSe eliberează dispozitivele medicale restante în Dolj

Se eliberează dispozitivele medicale restante în Dolj

Casa de Asigurări de Sănătate Dolj şi-a propus să soluţioneze toate dosarele cu cereri de dispozitive medicale, aflate pe lista de prioritizare şi nerezolvate în ultimii trei ani (exceptând anul 2013). Practic, fiecare solicitare primită de la asiguraţi în anii 2010, 2011 şi 2012 va fi revizuită în vederea eliberării deciziei, pentru ca pacienţii care aşteptau de ani buni unul sau mai multe dispozitive medicale să poată intra, în sfârşit, în posesia acestora.

Dacă pentru dispozitivele medicale folosite în oncologie, cele necesare copiilor şi cele care constituie o urgenţă medicală nu există liste de aşteptare, astfel de cazuri având prioritate la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), cea care eliberează deciziile, pentru restul se întocmesc liste de prioritizare, care se rezolvă în funcţie de fondurile disponibile. Iar eterna problemă a banilor insuficienţi a făcut ca aceste liste de aşteptare să crească de la an la an. În prezent, în Dolj există asiguraţi cu prescripţie pentru unul sau mai multe dispozitive medicale încă din anul 2010, a căror cerere nu a fost rezolvată. În total, conform datelor deţinute de CAS Dolj, aproape 1.500 de persoane ar aştepta circa 2.000 de dispozitive medicale, restante din anii 2010, 2011 şi 2012, pentru care Casa Judeţeană ar trebui să suporte o anumită parte din contravaloarea lor.
Situaţia s-ar putea rezolva totuşi în perioada următoare. CAS Dolj a găsit soluţia decontării tuturor acestor dispozitive medicale aflate pe listele de prioritizare începând cu 2010 (exceptând anul în curs), iar pentru asta a trecut la analizarea dosarelor existente. Pentru a emite însă deciziile va fi nevoie şi de implicarea celor care urmează să beneficieze de respectivele dispozitive medicale, motiv pentru care CAS a început de ieri să trimită înştiinţări către toţi asiguraţii în cauză.
„Casa Judeţeană trimite către asiguraţi înştiinţări prin care aceştia sunt rugaţi să-şi reconfirme opţiunea pentru acele dispozitive medicale, iar în situaţia în care unele elemente constitutive ale dosarului nu mai sunt de actualitate, ele să fie revizuite. În principiu, ar exista două situaţii în care dosarul trebuie refăcut: fie persoana care solicită dispozitivul figurează cu date incerte în ceea ce priveşte calitatea de asigurat, iar această calitate trebuie reconfirmată, fie afecţiunea de care suferă presupune o revizuire a prescripţiei medicale“, a explicat Alina Tănăsescu, preşedinte-director general al CAS Dolj. Casa susţine că a analizat în acest sens şi informaţiile pe care le primeşte de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei privind persoanele decedate, „sub rezerva faptului că astfel de informaţii nu sunt actualizate în timp real“.

Ce trebuie să facă asiguratul

Persoanele asigurate aflate pe listele de aşteptare a dispozitivelor medicale trebuie să ştie că, din momentul în care vor primi înştiinţarea de la Casă, va exista şi un termen în care să trimită datele pentru actualizarea dosarului (cel mai probabil 15 noiembrie), pentru a li se elibera ulterior decizia. Comunicarea datelor la zi din dosar se va putea face prin prin orice mijloc: prezentare directă sau prin împuternicit la sediul CAS Dolj, scrisoare cu confirmare de primire (la adresa Craiova, strada 1 Decembrie 1918, nr. 8) sau e-mail ([email protected]).
„În situaţia în care pacienţii nu se încadrează în acel termen, trebuie să ştie că nu-şi pierd dreptul de a primi dispozitivul medical de care au nevoie, însă vor rămâne pe lista de priorităţi, care va fi analizată ulterior conform prevederilor legale şi în funcţie de fondurile disponibile“, a adăugat Alina Tănăsescu.
Cererile pentru dispozitive medicale în Dolj nu sunt deloc puţine. Pe lista din 2010 erau 477 de dispozitive solicitate (de la 282 de asiguraţi), pe 2011 existau 620 de cereri, iar în 2012 numărul dispozitivelor medicale solicitate de asiguraţi era de 865. În topul recomandărilor nesoluţionate sunt protezele auditive, pentru care Casa decontează suma de 959,8 lei/bucată, urmate de lentilele intraoculare pentru camera posterioară, fotoliile rulante cu antrenare manuală/electrică (costul dispozitivului fiind suportat de Casă în sumă de 1.263 de lei), protezele de coapsă modulară, ortezele lombosacrale, ortezele de genunchi mobile, ghete diformităţi etc. Sumele cele mai mari decontate de CAS pentru dispozitive medicale sunt cele pentru proteza de coapsă modulară cu vacuum (4.662 de  lei), proteza de coapsă modulară (4.526 de lei), proteza de gambă modulară (2.460 de lei), proteza parţială de picior (1.975 de lei), ortezele toracolombosacrale (1.134 de lei), orteza de şold (1.845 de lei) sau orteza de şold – genunchi – gleznă – picior (1.871 de lei).

Cine beneficiază
de dispozitive medicale

Potrivit normelor în vigoare, persoanele asigurate beneficiază de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza prescripţiei medicale eliberate de medicul de specialitate aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Prescripţia medicală se eliberează numai ca o consecinţă a actului medical raportat de medicul de specialitate care a făcut recomandarea şi validat de CAS.
Pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul sau unul din membrii familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) ori o persoană împuternicită legal în acest sens depune o cerere la casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află asiguratul beneficiar al dispozitivului, însoţită de: documentul justificativ care atestă calitatea de asigurat, actul de identitate (în copie), prescripţia medicală pentru dispozitivul solicitat, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS