32.3 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateLa ce servicii medicale au dreptul cetăţenii neasiguraţi, prin pachetul de bază

La ce servicii medicale au dreptul cetăţenii neasiguraţi, prin pachetul de bază

Proiectul privind introducerea pachetului de servicii medicale de bază, elaborat de Ministerul Sănătăţii (MS), care se referă la toţi cetăţenii, asiguraţi şi neasiguraţi, şi care va trebui mai întâi aprobat, va produce efecte abia din 2014. Până atunci, ministerul a ţinut să clarifice o serie de informaţii privind acordarea serviciilor medicale prin pachetul propus. Astfel, potrivit site-ului MS, pachetul de servicii medicale de bază se va acorda atât cetăţenilor asiguraţi, cât şi celor neasiguraţi, cu precizarea că, în cazul cetăţenilor neasiguraţi, aceştia vor putea beneficia doar de servicii de prevenţie, servicii medicale de urgenţă şi programe naţionale. În schimb, cetăţenii asiguraţi au în oferta garantată de stat toată gama de servicii, începând cu medicina de familie, cea comunitară până la servicii spitaliceşti şi de paliaţie.

„Pachetul de servicii medicale de bază îşi propune îmbunătăţirea serviciilor acordate de sistemul medical şi prevede paşii clari pe care pacientul trebuie să îi parcurgă în sistem pentru tratamentul necesar”, se menţionează pe site-ul MS. „Nu se exclud anumite consultaţii, aşa cum eronat s-au prezentat în mass-media cele 300 de diagnostice pentru care nu se recomandă spitalizarea. Pacientul va beneficia de tratament pentru acestea, dar în ambulatorul de specialitate, nu în spital, aşa cum era obişnuit”, a precizat şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

La rândul său, Adrian Pană, secretar de stat în MS, a prezentat o serie de detalii privind serviciile de prevenţie, cele din cadrul ambulatoriului de specialitate sau spital de care vor beneficia cetăţenii în cadrul pachetului de servicii. Acesta a explicat că va exista o creştere a competenţelor medicilor de familie atât pentru serviciile de prevenţie, cât şi pentru monitorizarea unor boli cronice precum diabetul zaharat de tip II, bronhopneumopatia obstructivă cronică la persoane după 40 de ani etc. „Medicii de familie capătă competenţe suplimentare, dar vor trebui să acorde mai multe servicii şi să demonstreze că au consultat pacienţii, iar pentru aceste servicii vor primi stimulente”, a spus Adrian Pană, potrivit site-ului MS. Secretarul de stat a mai menţionat că serviciile în ambulatoriile de specialitate, dar şi în spital, au fost revizuite astfel încât pachetul de bază să asigure un confort mai mare pentru cetăţean şi un acces mai rapid la serviciile medicale.


Editor: Mariana Butnariu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS