21.2 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateExperţi mondiali în chirurgie, în Bănie pentru cursuri şi operaţii

Experţi mondiali în chirurgie, în Bănie pentru cursuri şi operaţii

Doi dintre pionierii laparoscopiei, somităţi mondiale în domeniul chirurgiei pediatrice, vor veni săptămâna viitoare la Craiova pentru un curs cu medici din toată ţara, dar şi pentru a opera trei copii cu probleme grave de sănătate. Francezul Jean-Stéphane Valla şi belgianul Henri Steyaert vor participa, între 7 şi 9 octombrie, la un training organizat de medicii din cadrul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU).

Cursul de chirurgie pediatrică minim invazivă din Bănie se află la a doua ediţie şi se adresează tuturor rezidenţilor, medicilor specialişti şi medicilor primari de această specialitate din toată ţara, iar în acest an va mai avea un oaspete de onoare. Pe lângă profesorul Henri Steyaert, care a participat şi la ediţia de anul trecut, la Craiova va sosi, în premieră, profesorul francez Jean-Stéphane Valla, considerat părintele chirurgiei laparoscopice la copii.
Şef din 1994 al Departamentului de chirurgie pediatrică de la Spitalul de Copii „Lenval“ din Nisa, Valla este recunoscut ca expert mondial în domeniu, el fiind cel care l-a format şi pe Henri Steyaert, pe care l-a avut alături în clinică din 1994 până în 2010, belgianul fiind în prezent şeful Departamentului de chirurgie pediatrică de la HUDERF (Spitalul Universitar de Copii „Reine Fabiola“) Bruxelles. „Sunt două somităţi în domeniul chirurgiei pediatrice şi cu precădere în chirurgia minim invazivă, pe care am început-o şi noi în urmă cu un an şi jumătate în clinica noastră. Sunt personalităţi recunoscute la nivel mondial, iar profesorul Valla va veni în premieră la Craiova. Este foarte greu de prins, de aceea încercăm să ne organizăm, încât să găsească aici o preocupare mare pentru chirurgia minim invazivă şi o organizare de tip nemţesc“, a precizat dr. Alin Stoica, medic primar în cadrul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU Craiova şi unul dintre organizatorii acestui curs unde vor veni medici din Iaşi, Timişoara, Arad, dar şi din Italia, în dorinţa de a-şi îmbunătăţi aptitudinile în chirurgia laparoscopică.

Profesorii străini vor opera şi trei copii

Pe 7 octombrie, în prima zi a cursului, vor fi operaţi şi trei copii, cazuri selectate de medicii craioveni în timpul anului. Profesorii din străinătate vor intra în blocul operator al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică pentru un caz de urologie pediatrică, în care va fi efectuată o nefrectomie pentru un rinichi nefuncţional poziţiont ectopic în pelvis. A doua operaţie se va face la un copil de opt ani, care, în urma unor intervenţii chirurgicale pentru o malformaţie anorectală, are incontinenţă de materii fecale, iar a treia la un băiat care are o malformaţie genitală.
„Prin astfel de cursuri se va extinde şi la noi gama intervenţiilor chirurgicale minim invazive, ceea ce pentru un copil e un lucru deosebit. Este foarte important când pleci în viaţă să nu ai pe corp urmele suferinţei şi să fie cât mai minimalizat impactul acesta chirurgical asupra copilului în dezvoltare. Am efectuat până acum în jur de 150 de intervenţii cu laparoscopul în clinică, majoritatea de complexitate medie, iar venirea acestor experţi ne ajută să deprindem tehnici care să ne permită să facem, pe viitor, şi operaţii cu grad ridicat de dificultate, să creştem nivelul clinicii în beneficiul pacienţilor noştri“, a explicat dr. Andrei Zavate, medic primar în cadrul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU Craiova, care a şi efectuat un stagiu de şase luni la Clinica din Nisa condusă de Jean-Stéphane Valla.
Celelalte două zile alte cursului, 8 şi 9 octombrie, sunt rezervate deprinderii tuturor gesturilor pe care acest tip de chirurgie le impune. Cursanţii se vor afla cu profesorii străini în Biobaza Universităţii de Medicină şi Farmacie, unde vor fi simulate intervenţii chirurgicale laparoscopice în condiţii reale, pe animale de laborator, aflate sub anestezie.

Intervenţii laparoscopice şi la nou-născuţi

În Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova se fac zilnic, de obicei, trei intervenţii chirurgicale cu laparoscopul. „Apendicectomiile, peritonitele se fac numai cu laparoscopul. Acum am ajuns să operăm şi în gărzi, dar nu avem cantitatea suficientă de instrumente pentru a face mai multe operaţii, pentru că intrumentarul trebuie sterilizat după fiecare intervenţie şi este o durată care trebuie respectată. Poate vom avea mai multe truse pe viitor. Am făcut şi alte intervenţii, pentru chistul ovarian la fete, malformaţii ale colonului, chistul hidatic, atât hepatic, cât şi pulmonar, plus că am folosit laparoscopia şi în scop diagnostic“, a spus dr. Alin Stoica.
Acesta a mai menţionat că laparoscopia se foloseşte nu numai la copilul mare, ci şi la nou-născut, lucru care s-a făcut şi la Spitalul Judeţean din Bănie. „Acum cele mai mari progrese la nivel mondial se fac în chirurgia minim invazivă neonatală şi a sugarului“, a precizat Stoica. Medicul craiovean a povestit şi care a fost cel mai mic pacient al clinicii, la care s-a folosit laparoscopia: „A fost vorba de doi nou-născuţi. La unul, care era bănuit de o malformaţie a tubului digestiv, intervenţia a avut caracter explorator, să vedem dacă se confirmă diagnosticul, iar dacă se confirma şi acţionam, în timp ce la celălalt copil, cu atrezie de esofag, a fost mai degrabă o toracoscopie, deoarece s-a lucrat în torace“.

Despre vizita medicilor din străinătate, la „Ora de Sănătate“

În ediţia de azi a emisiunii „Ora de Sănătate“, care se va difuza pe GDS TV şi Radio Sud, veţi afla totul despre vizita de lucru a celor doi experţi mondiali în chirurgia pediatrică laparoscopică, dar şi despre evenimentul de joi şi vineri, din Secţia ORL adulţi a Spitalului Judeţean din Craiova, unde o echipă de medici de la Universitatea din Tübingen (Germania) va efectua o serie de intervenţii chirurgicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS