16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateNicolăescu anunţă discuţii la Ministerul Finanţelor pentru finanțarea sistemului sanitar

Nicolăescu anunţă discuţii la Ministerul Finanţelor pentru finanțarea sistemului sanitar

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că va purta discuții cu reprezentanții Ministerului Finanțelor pentru a găsi unele soluții în ceea ce privește solicitările Coaliției profesioniștilor din sănătate, informează Agerpres.

„Deschidem discuțiile cu Ministerul Finanțelor. Este o discuție aș spune destul de aplecată, cu cifre. O vom face în cursul zilei de astăzi (luni—n.r.), o să mai continuăm și mâine probabil. Nu sunt convins că se găsesc resursele, pentru că, dacă ar fi, s-ar pune pe masă. Dar trebuie căutate o mie și una de soluții, multe alternative. Nu este ușor, dar se încearcă. Important pentru mine este că sistemul sanitar funcționează, că medicii își fac datoria, că cetățenii care apelează la sistem sunt tratați”, a afirmat Nicolăescu, la dezbaterea ZF Pharma&Health Summit’13.

El a precizat că vor fi purtate discuții și cu oficialii care se ocupă de buget, pentru a găsi resursele financiare cerute de personalul din sănătate.

„Ne străduim să căutăm resurse la Ministerul Bugetului. Discuțiile cu Ministerul Bugetului ne vor ajuta să găsim poate soluții mai multe decât pot eu să ofer în acest moment. Eu nu cred că o țară întreagă va suferi pentru faptul că 15.000 de oameni nu s-au dublat salariile, s-au dat numai 18 procente sau 24. Vom vedea cât vom găsi. Mi se pare absurd să pui în pericol sănătatea populației pentru câteva procente”, a afirmat ministrul.

Referindu-se la cele convenite duminică în dialogul cu reprezentanții Coaliției profesioniștilor din sănătate privind salarizarea personalului medical, Nicolăescu a arătat că acestea ar putea să fie operabile în primul trimestrul al anului viitor. „Cele convenite cu coaliția ieri înseamnă trimestrul patru grup de lucru, trimestrul I 2014 modificarea legislativă, ca să poată să fie operabilă Legea 284”, privind salarizarea unitară, a mai spus ministrul.

Ministerul Sănătății a identificat duminică împreună cu reprezentanții Coaliției profesioniștilor din sănătate mai multe soluții pentru a rezolva unele din revendicările angajaților din sistem. Principala problemă care nu poate fi rezolvată imediat este cea privind alocarea a 6% din PIB acestui domeniu, despre care ministrul Eugen Nicolăescu a susținut că va crește gradual până în anul 2016, conform programului de guvernare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS