20.3 C
Craiova
vineri, 14 august, 2020
Știri de ultima oră Sanatate DA cardului de sănătate, NU distribuirii şi inscripţionării de către medicii de familie

DA cardului de sănătate, NU distribuirii şi inscripţionării de către medicii de familie

Medicii de familie au lansat ieri o campanie on-line pentru strângerea de semnături prin care susţin introducerea cardurilor de sănătate, dar resping ideea ca acestea să fie distribuite şi inscripţionate de către ei.
„DA cardului de sănătate! NU distribuirii! NU inscripţionării!“ – este sloganul campaniei prin care medicii de familie cer solidaritate în demersurile privind distribuirea şi inscripţionarea cardurilor de sănătate.
„Distribuirea şi inscripţionarea cardului naţional de asigurări de sănătate nu este o activitate medicală, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp şi de resurse, fără legătură cu sănătatea. În timp, medicul de familie, din garant al sănătăţii, devine poştaş, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decât medic performant. Cine câştigă? Pacientul, medicul sau o birocraţie cronofagă, sufocantă şi aberantă?“, se întreabă medicii de familie.
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anunţau, la sfârşitul lunii iulie, că distribuirea cardului, editarea datelor pe card şi achiziţia cititoarelor de card trebuie să fie finalizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Anunţul a fost făcut după ce preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a anunţat că intenţionează să apeleze la medicii de familie pentru distribuirea şi inscripţionarea cardului de sănătate.
„În calitate de reprezentanţi ai medicilor de familie din România, SNMF şi FNPMF asigură instituţiile statului că medicii de familie sunt primii care înţeleg necesitatea informatizării în sistemul de sănătate românesc, consideră benefică apariţia cardului de asigurat şi îl vor utiliza cu mare încredere. Atragem însă atenţia că relaţia medic-pacient, alterată constant, deliberat şi profund în ultimii ani, mai ales din cauza birocraţiei din sistem, nu mai suportă degradare. Medicul trebuie să rămână medic şi nu are ce căuta ca intermediar în relaţia dintre asigurator şi asiguratul său. Medicii de familie NU vor distribui cardurile de sănătate“, au spus reprezentanţii celor două organizaţii.
În acest context, medicii de familie au lansat o petiţie on-line pentru respingerea distribuirii şi inscripţionării cardurilor.
„Colegi medici de familie, dacă vă pasă de timpul vostru, de banii voştri (şi aşa puţini), de profesia voastră nobilă şi liberală, precum şi de ceea ce aţi pierdut şi nu mai vreţi să pierdeţi din viaţa atât de încercată de «pseudoreforme» şi legislaţii aberante, semnaţi această petiţie! Colegi medici, fiţi alături de noi în apărarea demnităţii profesiunii de medic şi semnaţi această petiţie! Pacienţi actuali şi viitori, dacă doriţi un acces normal la consultaţiile medicale, un act medical de calitate, fără constrângeri legate de cerinţe birocratice care nu au valoare pentru sănătatea dumneavoastră, semnaţi această petiţie!“, au mai spus medicii de familie.
Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, declara, în 16 iulie, că 7,5 milioane de carduri naţionale de sănătate vor fi produse până la sfârşitul anului, dar oamenii le vor primi numai după ce medicii, spitalele şi laboratoarele vor avea cititoare, precizând că acestea ar putea fi folosite din 2014.
Elvira Gheorghiţă –
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de...

126 de persoane de la Căminul pentru...

ȘTIRI GdS

Cum a izbucnit focarul Covid de la Căminul de...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. Cum a fost posibil? Printr-un şir...

Sindromul skeeter: reacţia alergică la muşcătura de ţânţari care...

Lista cu motivele pentru care urâm ţânţarii este destul de lungă. Aceşti ţânţari sunt purtători de boli precum virusul Zika sau West...

Focar Covid la Căminul de Bătrâni. Poliţia a deschis...

126 de persoane de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova s-au infectat cu noul coronavirus. După ce în...

Tichete în valoare de 1.000 de euro pentru donatorii...

Proiectul care să îi stimuleze pe cei care au suferit de COVID-19 să doneze plasmă a fost aprobat astăzi de consilierii generali...

Germania, optimistă cu privire la inventarea unui vaccin împotriva...

Jens Spahn, ministrul sănătăţii german, a declarat astăzi că se aşteaptă ca un vaccin împotriva COVID-19 să apară în lunile următoare şi,...

Revoltă a personalului ATI de la SJU Craiova: „N-o...

Angajaţii de la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova se revoltă. Zeci de infirmiere, asistenţi medicali, brancardieri...