17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCraiova: Încă un lot de aparatură medicală nouă la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Craiova: Încă un lot de aparatură medicală nouă la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Consiliului Județean (CJ) Dolj a anunțat astăzi, printr-un comunicat, demararea în regim de urgență a procedurilor de achiziție a patru noi aparate de anestezie, necesare Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova pentru îmbunătățirea intervențiilor în cazurile de urgențe medicale.

„În urmă cu câteva zile am avut o nouă rundă de discuții cu medicii și conducerea SCJU Craiova, care ne-au spus că ar avea mare nevoie de câteva aparate de anestezie. Sunt liste de aşteptare cu persoane care se programează la operații, pentru că aparatele de anestezie existente acum la spital nu fac față. Sunt mutate între secții. Așa ceva nu se poate! Sunt persoane vârstnice, care nu pot fi trecute pe liste de așteptare. Ca atare, am decis să demarăm în regim de urgență procedurile de achiziție a patru aparate de anestezie, dintre care două vor deservi sălile de chirurgie ortopedică, unul va ajunge la clinica de pediatrie, iar ultimul va funcţiona la chirurgie plastică, inclusiv compartimentul de arşi”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, care mai susţine că sănătatea oamenilor este mai importantă decât orice alt obiectiv al CJ.

Prioteasa a mai precizat că, în cel mai scurt timp, medicii de la SCJU Craiova vor beneficia de alte șapte echipamente medicale, după ce magistrații Curții de Apel Craiova au respins contestația formulată de o firmă participantă la licitație. Aparatele fac parte dintr-un lot de 13 pentru care Consiliului Județean Dolj a alocat, din resurse bugetare proprii, peste un milion de lei.

„Într-o primă etapă, am alocat peste un milion de lei pentru 13 aparate medicale, achiziţia acestora fiind scoasă la licitaţie, pe care am împărţit-o în tot atâtea loturi. Ne-am fi dorit ca procedura de licitaţie, achiziţia propriu-zisă şi livrarea echipamentelor să se facă în termene rezonabile, pentru că, în definitiv, cei care câştigă de pe urma acestor dotări sunt pacienţii. Trei dintre licitaţiile pe care le-am iniţiat au fost duse la bun sfârşit, iar aparatele medicale au fost deja livrate şi se poate lucra cu ele. Este vorba de un sistem laparoscopic la Clinica de Urologie, pe care deja l-am prezentat public, despre un aparat dentar şi de o maşină de developat. În cazul a şapte echipamente medicale, ne-am lovit de o contestaţie în faza de atribuire a contractelor de furnizare a aparatelor, contestaţie pe care am câştigat-o la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Ulterior, am ajuns şi în instanţă, pentru că firma contestatară a înțeles să meargă mai departe în demersul său. Finalmente, Curtea de Apel Craiova a respins irevocabil plângerea formulată de firma care contestase respingerea ofertei cu care se prezentase la licitație. Suntem, așadar, cu un pas mai aproape de a livra spitalului alte șapte echipamente medicale”, a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Echipamente pentru intervenţii de mare precizie

La rândul său, Cristinel Iovan, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, a precizat că pe lista aparatelor medicale cu care va fi dotat SCJU Craiova se regăsesc echipamente de mare precizie, cu ajutorul cărora este posibilă reducerea perioadei de recuperare a pacienţilor. „Hotărârea instanţei este una de salutat, în condiţiile în care duce la deblocarea acestei componente a proiectului nostru de modernizare a Spitalului Judeţean Craiova, cea care urmăreşte dotarea lui cu aparatură performantă, de ultimă generaţie, atât de necesară specialiştilor de aici. Şi, la acest capitol, vreau să amintesc două echipamente indispensabile pentru intervenţii de mare precizie. Primul este laserul de pol anterior pentru glaucom şi chirurgia cataractei, care elimină riscul de pierdere a vederii la pacienţii cu glaucom şi înlătură complicaţiile în cazul intervenţiilor pentru tratarea cataractei, asigurând recuperarea completă a bolnavului într-un timp scurt. Celălalt este laserul de pol posterior pentru retinopatie diabetică, pe care specialiştii îl descriu drept cea mai eficientă metodă de prevenire a orbirii la pacienţii cu diabet zaharat. Achiziţionarea unui astfel de aparat pentru SCJU Craiova se impunea, având în vedere că numărul persoanelor care suferă de această afecţiune a crescut exponenţial în ultimii ani“, a spus şi „vicele” Cristinel Iovan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS