Acasă Sanatate Proiectul privind malpraxisul a fost finalizat, urmează să fie pus în dezbatere...

Proiectul privind malpraxisul a fost finalizat, urmează să fie pus în dezbatere publică

-

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a anunţat astăzi că proiectul privind malpraxisul este finalizat şi că, prin adoptarea acestuia, pacienţii vor beneficia de proceduri simplificate şi de garanţia că, atunci când se va dovedi actul de malpraxis, vor fi despăgubiţi, informează Mediafax.ro. Nicolăescu a menţionat că este pentru a treia oară când proiectul de modificare a Legii sănătăţii (Legea nr. 95/ 2006), la Titlul XV, referitor la malpraxis, este pus în dezbatere publică, după ce i-au mai fost aduse unele modificări. Ministrul a spus că noutăţile aduse de proiectul de act normativ vizează în egală măsură pacientul, dar şi medicul.

Potrivit lui Nicolăescu, pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse şi garanţia că atunci când se va dovedi actul de malpraxis va fi despăgubit de către asiguratori. „Pacientul va primi din partea spitalului toate documentele medicale privind cazul reclamat şi nu va mai fi nevoit să aştepte ani de zile decizia instanţelor de judecată. În proiectul de lege este prevăzut ca, în termen de şase luni, procesul de evaluare a cazului să fie finalizat”, a explicat Nicolăescu. Totodată, medicul va fi asigurat pentru incidente petrecute cu până la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.

Noul proiect va fi postat în cursul zilei pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi este prevăzut a intra în vigoare începând cu anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS