27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateNumărul cazurilor de conjunctivită, în creştere în Dolj

Numărul cazurilor de conjunctivită, în creştere în Dolj

Ministerul Sănătăţii s-a autosesizat ca urmare a înmulţirii numărului de cazuri de conjunctivită din ultima perioadă şi a emis o serie de recomandări către populaţie, în vederea prevenirii apariţiei acestei afecţiuni de la nivelul globului ocular. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au precizat că nici judeţul nostru nu a fost ferit de cazurile de conjunctivită, numărul acestora fiind chiar în creştere, peste media normală consemnată în fiecare an. Potrivit DSP Dolj, în perioada ianuarie – aprilie s-au înregistrat în Dolj 246 de cazuri de conjunctivită, pentru ca în luna mai media lunară să fie aprope dublă, 102 cazuri. „Şi noi am observat o creştere a numărului de cazuri în luna mai, faţă de lunile precedente. Este vorba de o conjunctivită virală, nu de cea luată de prin ştranduri, de aceea sfatul nostru către populaţie este să respecte regulile de igienă elementară”, au precizat reprezentanţii DSP Dolj. Anul trecut, în judeţ s-au înregistrat 610 cazuri de conjunctivită, o medie de 50 de cazuri pe lună.  

Recomandări pentru prevenirea conjunctivitei

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, pentru a preveni apariţia conjunctivitei, populaţia trebuie să aibă în vedere următoarele recomandări:  
–  să respecte cu stricteţe regulile de igienă: spălatul cât mai des pe mâini cu săpun, pentru a preveni potenţiale infecţii la nivelul ochilor cu bacterii şi virusuri;
– să evite folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate, care pot deveni extrem de periculoase;
– să dovedească atenţie sporită la contactul cu apa din piscină, ştranduri, lacuri, care pot fi surse de microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci. Pătrunzând în organism, acestea pot provoca o serie de infecţii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor şi tubului digestiv. Medicii avertizează că şi în piscinele atent îngrijite există pericolul contactării anumitor infecţii, deoarece unii germeni sunt rezistenţi la produsele dezinfectante puse în apă;
– să cureţe cu atenţie lentilele de contact înainte şi după folosire, pentru a nu rămâne bacterii ataşate de ele;
– să evite atingerea ochilor în caz de iritaţie, durere sau senzaţia unui corp străin, pentru a nu infecta şi mai rău zona.

„În momentul în care infecţia deja a apărut este indicat a se evita automedicaţia şi a se adresa imediat unui cabinet medical. De asemenea, dacă cineva din familie are conjunctivită, nu trebuie folosite aceleaşi aşternuturi şi prosoape cu persoana respectivă”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS