Există în sistemul public de sănătate situaţii de spitale care au medici de specialitate bine pregătiţi, care nu au la dispoziţie aparatură medicală performantă, dar şi cazuri în care pe aparatură să aşterne praful, din lipsă de specialişti. În această ultimă situaţie se găseşte şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova. Acesta dispune de câţiva ani de o Secţie de Terapie Intensivă (TI) modernă, dotată cu aparatură de ultimă generaţie în valoare de un milion de euro (fonduri obţinute de la Banca Mondială), dar care nu a fost folosită decât în primele două luni ale anului 2013. Aici ar trebui să se trateze toţi pacienţii cu boli infecţioase grave, precum meningoencefalită acută, tuberculoză în faze avansate, stările septice, comele hepatice, bolnavi, care ajung acum la secţiile ATI de la Spitalul Judeţean de Urgenţă. S-a încercat funcţionarea Secţiei TI la începutul anului, dar cheltuielile rezultate au tras în jos spitalul, iar conducerea a decis întreruperea activităţii până se obţinea un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Contract care nu a mai venit, pentru că spitalul nu a îndeplinit toate condiţiile prevăzute în norme, mai exact nu a putut asigura pentru Terapia Intensivă o linie de gardă, pentru că nu a găsit medici de specialitate.
„După o funcţionare de două luni (ianuarie şi februarie 2013) în care s-au cheltuit peste 300.000 de lei din banii spitalului, a fost suspendată activitatea de terapie intensivă, până la semnarea contractului cu CAS Dolj. La încheierea acestuia s-a constatat că spitalul nu îndeplineşte condiţiile cumulative necesare de funcţionare obligatorii precizate în normele de aplicare a contractului cu CAS (nu exista asistenţă medicală permanentă la nivelul compartimentului). Spitalul are contract cu un specialist de Terapie Intensivă, un rezident TI fără drept de practică. Pentru a funcţiona este nevoie de o linie de gardă asigurată de cel puţin patru specialişti proprii sau cu contract de prestări servicii provenind din alte spitale sau compartimente de TI care nu organizează linie de gardă. Nu există în acest moment în Dolj încă trei specialişti care să îndeplinească aceste condiţii“, a precizat conducerea Spitalului de Boli Infecţioase.
În normele de aplicare a contractului cu Casa se spune că 1% din suma alocată pentru toată activitatea spitalicească din judeţ merge spre Terapia Intensivă, iar în Dolj banii ajung acum doar la Spitalul Judeţean de Urgenţă. „În situaţia în care această condiţie va fi rezolvată, reuşind să avem linie de gardă TI organizată conform normelor, vom relua negocierile cu CAS Dolj privind finanţarea compartimentului şi funcţionarea lui“, au mai anunţat reprezentanţii spitalului.
Secţie de Terapie Intensivă, pe linie moartă din lipsă de specialişti
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei