15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateNoul proiect al Legii malpraxisului, în dezbatere publică

Noul proiect al Legii malpraxisului, în dezbatere publică

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a anunţat că mâine va fi postat pe site-ul ministerului noul proiect de modificare a Legii malpraxisului, informează Agerpres.ro. Arafat a prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, noul proiect de act normativ care va permite pacienţilor să obţină mai uşor daune în urma unei erori medicale şi să nu mai ajungă în justiţie de la început.

În noul proiect de lege se are în vedere stabilirea unei proceduri obligatorii de soluţionare amiabilă cu asiguratorul ce va fi anterioară demersurilor juridice. Între noutăţi se mai numără faptul că procedura se desfăşoară între cadrul medical, pacient şi asigurator. Pacientul nu va plăti nimic în cursul procedurii, eliminându-se taxa pe care acesta trebuia să o plătească pentru experţi. Plata expertului se va face de către asiguratori şi va fi creat un corp de experţi. Astfel, va exista un expert medical din specialitatea relevantă pentru cazul vizat.

Noul proiect de lege mai prevede o limitare în timp a procedurii amiabile la şase luni. Dacă în acest interval de timp cele două părţi nu cad la o înţelegere, se ajunge în justiţie. Există şi posibilitatea participării la negociere cu asiguratorii a mediatorilor, atunci când este vorba de stabilirea unui cuantum de despăgubiri.

Proiectul mai prevede obligaţia asigurării personalului medical atât pentru daune materiale, cât şi morale, în condiţiile în care până acum obligaţia exista doar pentru daune morale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS