19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProtocol între MS şi distribuitorii de medicamente privind termenele de plată şi medicaţia pacienţilor

Protocol între MS şi distribuitorii de medicamente privind termenele de plată şi medicaţia pacienţilor

După protocolul încheiat cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Ministerul Sănătăţii (MS) a mai parafat astăzi un parteneriat pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la medicaţie. Ministrul Eugen Nicolăescu şi Robert Popescu, preşedinte al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), au semnat un protocol de colaborare care are în vedere identificarea blocajelor şi a disfuncţionalităţilor legate de accesul pacienţilor la medicaţie şi găsirea de soluţii pentru eliminarea acestora, după cum se precizează într-un comunicat postat pe site-ul MS.

Conform protocolului, ADRFR va sprijini eforturile MS de a încerca reducerea progresivă a termenelor de plată la facturile emise de furnizorii de medicamente. Astfel, părţile au convenit să colaboreze pentru crearea unui climat predictibil şi transparent referitor la termenele de plată: pentru facturile emise pe baza contractelor încheiate înainte de jumătatea lunii martie, plata se va face eşalonat în 2013 (2/3 din suma totală) şi 1/3 din sumă în anul 2014. Potrivit înţelegerii, părţile, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, vor identifica sumele scadente şi datele la care plăţile vor fi efectuate.

„Obiectivul principal al protocolului semnat între MS şi ADRFR îl reprezintă asigurarea accesului la medicaţie al pacienţilor români, identificarea şi aplicarea de soluţii specifice, raportate la problemele reale care influenţează disponibilitatea medicamentelor pe piaţa farmaceutică românească. În acest sens, părţile au convenit ca ADRFR sa facă parte din Grupurile de lucru constituite la nivelul MS care tratează temele cu impact major asupra sistemului farmaceutic din România, pentru creşterea accesului pacienţilor români la medicaţie, în cele mai bune condiţii”, se menţionează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS