21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAccesul pacienţilor români la tratamente şi servicii medicale de calitate este o prioritate atât naţională, cât şi europeană

Accesul pacienţilor români la tratamente şi servicii medicale de calitate este o prioritate atât naţională, cât şi europeană

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România), Camera de Comerţ Americană pe lângă Uniunea Europeană (AmCham EU) şi Local American Working Group (LAWG), cu sprijinul Serviciului Comercial al Ambasadei SUA, au organizat astăzi o dezbatere referitoare la perspectivele alinierii sistemului sanitar românesc la standardele europene, la care au participat numeroşi specialişti şi autorităţi.

Evenimentul a fost structurat în jurul a trei teme de dezbatere, care vizează câteva dintre cele mai mari dificultăţi ale sistemului sanitar românesc: finanţarea sistemului, echitatea accesului tuturor cetăţenilor europeni la tratamente şi servicii de sănătate, respectiv impactul priorităţilor europene asupra sistemului medical românesc.

Cu privire la planurile Ministerului Sănătăţii pentru România, Adrian Pană, Secretar de Stat, deschide discuţia: „Avem în vedere pentru anul acesta două obiective majore reprezente de strategia naţională de sănătate şi de realizarea unui pachet de servicii de sănătate echitabil. Strategia naţională de sănătate doreşte să angajeze comunitatea, ceilalţi parteneri instituţionali, societatea civilă într-un demes în care să se conştientizeze importanţa unei finanţări mai bune, echitabile, a sistemului de sănătate. Ne dorim să realizam un pachet de servicii de sănătate adaptat la ce poate oferi statul român, agreat de decident şi perfect asumat de către toţi care stau la această masă: societatea civilă, organizaţii de pacienţi, industria farmaceutică, asiguratori”, declară Adrian Pană, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii.

În debutul părţii a doua a evenimentului, Cristian Buşoi, deputat în Parlamentul European, a vorbit despre câteva chestiuni de importanţă majoră, precum practica referenţierii externe, despre care a menţionat că „se poate reflecta în întârzierea punerii pe piaţa din România a anumitor produse pentru a nu se face referire la acest preţ în alte ţări”.

Reprezentantul AmCham EU, Stuart Hurst a confirmat că referenţierea preţurilor la medicamente în Uniunea Europeană ar trebui să se realizeze între state cu putere economică similară.

Comerţul paralel şi actualizarea listei de medicamente compensate au fost alte două subiecte abordate de participanţii la dezbatere.
În ceea ce priveşte accesul pacienţilor la tratamente, Cezar Irimia, Preşedinte FABCR îşi exprimă îngrijorarea cu privire la actuala criză cu care se confruntă pacienţii cu afecţiuni oncologice: „Cancerul, ca şi alte boli incurabile, nu mai este demult, la nivel mondial, o problemă de viaţă privată. Ne îmbolnăvim individual dar trebuie să înţelegem că drama bolnavilor de cancer afectează corpul social în ansamblul său. Am aflat cu stupoare că la nivelul Ministerului Sănătăţii, consultanţii Comisiei de Oncologie au găsit alternative la schemele de tratament europene, iar astfel, în loc să progresăm prin actualizarea listelor, ne întoarcem la improvizaţii de tratament”.

Dr. Călin Alexandru, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Medicală din cadrul Ministerului Sănătăţii, a vorbit despre perspectivele europene referitoare la sistemul sanitar şi a ţinut să precizeze că: „Implementarea asistenţei medicale transfrontaliere are şi elemente pozitive, dar şi riscuri. Reprezentanţii Uniunii Europene cunosc foarte bine situaţia ţării noastre. Ei ştiu că la noi, plăţile efectuate pentru serviciile medicale nu acoperă costurile totale şi că s-a încercat suplinirea acestor forme de finanţare. Astfel, această directivă ridică multe întrebări. De aceea, noi trebuie să găsim o formulă prin care să echilibrăm beneficiile şi riscurile, iar investiţiile în infrastructura sunt extrem de importante pentru a umple această prăpastie care ne desparte de ţările din Uniunea Europeana”.

Pe lista discuţiilor privind politicile europene au fost incluse şi studiile clinice. Acestea, la nivel european, au scăzut cu 25% în perioada 2007 – 2011, context în care Comisia Europeană a propus implementarea unei noi directive pentru a stimula cercetarea la nivelul Europei şi a recupera decalajele faţă de alte state.

Cu privire la efectuarea studiilor clinice în România, reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentelor, spun că România trebuie să reducă birocraţia pentru a facilita derularea de studii clinice mai complexe, spre deosebire de situaţia actuală când predomină cele referitoare la eficacitate şi siguranţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS