10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateS-a epuizat plafonul pentru analize la Spitalul Judeţean

S-a epuizat plafonul pentru analize la Spitalul Judeţean

Până la sfârşitul acestei luni, Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova nu va mai putea oferi gratuit persoanelor asigurate investigaţii medicale complexe în sistem ambulatoriu

Plafonul pe luna februarie primit de Spitalul Judeţean Craiova de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj pentru computer tomograf, RMN, scintigrafie, mamografie, radiologie standard şi anatomie patologică s-a terminat, iar cine vrea să-şi facă analizele respective va trebui să plătească. Persoanele asigurate au însă şi varianta unei programări pentru luna viitoare, care se face la fişier pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist din cadrul spitalului. „Din cauza numărului mare de solicitări care a existat în această perioadă, am epuizat plafonul  de la CAS pentru luna februarie. În situaţia în care vor mai fi cerinţe, persoanele asigurate vor fi programate pentru luna viitoare. Dacă este nevoie acum de aceste investigaţii, ele se pot face doar contra cost“, a precizat managerul Spitalului de Urgență Craiova, conf. dr. Florin Petrescu. „Bineînţeles, dacă este vorba de un caz deosebit, de o urgenţă, atunci persoana respectivă poate fi internată şi atunci beneficiază de toate investigaţiile medicale fără să plătească. Noi încă nu percepem coplata, pentru că, din punctul nostru de vedere, nu este nimic stabilit legislativ în acest sens“, a adăugat acesta.
Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) a încheiat cu CAS Dolj, până la sfârşitul anului, un contract pe servicii de radiologie – imagistică medicală de înaltă performanţă în sistem ambulatoriu, valoarea lunară a investigaţiilor care pot fi decontate de Casă fiind de 40.000 de lei. „Putem face într-o lună analize de 38.000 de lei, în luna următoare de 42.000 de lei, spre exemplu, dar trebuie să ne încadrăm în suma totală. Oricum, banii de la CAS sunt importanţi, dar nu ne ajung pentru toată luna. Dacă am fi întrunit un punctaj mai mare, am fi primit mai mulţi bani pentru înaltă performanţă. Aparatul nostru pentru RMN este ceva mai vechi şi de asta avem plafon de 40.000 de lei pe lună, dar urmărim să creştem calitatea serviciilor medicale pentru a beneficia de bani mai mulţi de la CAS“, a explicat dr. Florin Petrescu.   
Conducerea Spitalului CFR din Craiova şi-a manifestat intenţia de a încheia un contract cu Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru serviciile de înaltă performanţă. În baza acestuia, pacienţii de la CFR care necesită investigaţii medicale complexe pot fi trimişi la SJU, toate analizele urmând să fie trecute în contul spitalului CFR. „Solicitarea a venit din partea celor de la Spitalul CFR, iar de la noi s-a format o comisie care să stabilească preţul de ofertă. Aceste servicii vor fi plătite, dar nu de pacienţi, ci de Spitalul CFR, pentru că orice caz trebuie rezolvat. Acum să vedem dacă au şi posibilitatea să plătească, să nu ne trezim că facem investigaţiile şi nu încasăm banii“, a menţionat managerul Spitalului de Urgență.
Dr. Florin Petrescu a mai precizat că preţurile serviciilor de înaltă performanţă oferite de SJU vor fi stabilite de conducerea unităţii medicale, ţinând cont de ofertele celorlalţi furnizori de pe piaţă şi de preţul de referinţă impus de CAS. „Pentru orice investigaţie, vom face o ofertă de preţ. Dacă vrei să intri pe această piaţă privată, trebuie să ai un management eficient, dar preţurile practicate trebuie să îţi acopere cheltuielile“, a spus managerul Spitalului Judeţean.    

Banii de pe analize, la nevoile spitalului

Costul unei investigaţii complexe diferă în funcţie de segmentul analizat, de folosirea substanţei de contrast, şi poate varia între 100 şi 500 de lei. Banii încasaţi de spital de pe urma acestui tip de analize făcute peste plafonul lunar primit de la CAS sau prin contract cu alte unităţi medicale se constituie ca venituri proprii ale instituţiei. „Banii obţinuţi astfel sunt la dispoziţia spitalului şi pot fi folosiţi la orice activitate, în funcţie de nevoi. Se pot utiliza pentru salarii, pentru reparaţii, pentru service la alte aparate, pentru substanţa de contrast, pentru tot ce considerăm că este nevoie. Practic, o parte din ei se întorc tot la pacienţi“, a explicat dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Judeţean Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS