16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMinisterul Sănătăţii, cu ochii pe spitalele din Dolj

Ministerul Sănătăţii, cu ochii pe spitalele din Dolj

Retrogradarea spitalelor doljene se va lua în discuţie abia în 2013. Ministerul Sănătăţii a prelungit cu un an termenul de valabilitate a clasificării spitalelor, cu condiţia îndeplinirii cerinţelor din planul de conformare. Acestea trebuie rezolvate până la 31 decembrie 2012, în caz contrar şase unităţi sanitare din Dolj putând trece la un grad inferior.
Ministerul Sănătăţii a clasificat spitalele în cinci categorii, clasificarea având un rol esenţial în elaborarea propunerilor de modelare a finanţării pe niveluri de competenţă şi performanţă şi pentru planificarea achiziţiilor de aparatură medicală. În Dolj, nu există spitale de categoria I (nivel de competenţă foarte înalt) şi III (nivel de competenţă mediu), în schimb sunt unităţi de categoria a II-a (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil), care au un nivel de competenţă înalt, de categoria a IV-a (nivel de competenţă bazal), care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate, şi de categoria a V-a (nivel de competenţă limitat). În acest ultim caz se încadrează spitalele de la Leamna şi Poiana Mare şi Clinica Mogoş Med, în timp ce în categoria a IV-a intră spitalele din Calafat, Băileşti, Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea, Spitalul Filantropia, Spitalul Militar şi Spitalul CFR.     

„Unele cerinţe au fost deja îndeplinite“

Cele mai bune spitale din Dolj sunt încadrate la categoria a II-a, însă acestea sunt şi cele care se află în vizorul Ministerului Sănătăţii, ele riscând retrogradarea dacă nu îndeplinesc condiţiile din planul de conformare. Aici intră Spitalul de Urgenţă Craiova, Centrul de Cardiologie, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ şi Spitalul de Neuropsihiatrie. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a primit ieri Ordinul Ministerului Sănătăţii pentru fiecare spital care are plan de conformare şi care trebuie îndeplinit până la sfârşitul anului. Reprezentanţii DSP cred însă că spitalele vizate nu vor fi retrogradate.
„Unele cerinţe au fost deja îndeplinite. Spitalul Judeţean, spre exemplu, nu avea structură de pneumologie şi de boli infecţioase, dar acum există cabinetele. Va rămâne la categoria a II-a până la 31 decembrie 2012, însă cred că îşi va îndeplini planul de conformare“, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Dacă Spitalul de Urgenţă riscă retrogradarea în categoria a III-a, celelalte trei unităţi sanitare de categoria a II-a din Dolj (Centrul de Cardiologie, Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ şi Spitalul de Neuropsihiatrie) ar putea să treacă la categoria a V-a, acestea fiind de monospecialitate. În această ultimă categorie mai pot ajunge spitalul de la Dăbuleni şi Spitalul CFR, şi ele pe lista celor cu plan de conformare. „La Spitalul CFR trebuie înfiinţată o linie de gardă. La Dăbuleni, era nevoie de secţie de chirurgie şi ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă – n.r.), care am înţeles că există deja, aşa că nu cred că vor fi probleme cu retrogradarea“, a adăugat dr. Ştefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS