19 C
Craiova
marți, 13 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateJumătate dintre români nu ştiu ce este parodontoza

Jumătate dintre români nu ştiu ce este parodontoza

50% dintre români nu ştiu ce este parodontoza, iar 39% nici măcar nu o asociază cu cavitatea bucală, este rezultatul primului studiu privind bolile parodontale din România, efectuat luna trecută de compania Synovate pentru Lacalut.

Românii ştiu foarte puţine lucruri despre parodontoză, o boală a dinţilor extrem de frecventă în rândul populaţiei care, netratată, duce la pierderea danturii.
Conform primului studiu naţional despre bolile parodontale, efectuat pe un eşantion reprezentativ format din persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, 48% dintre români nu ştiu că parodontoza este o boală a dinţilor, 12% o asociază cu gingiile, iar 39% nu ştiu nimic despre parodontoză.
Alarmant este faptul că oamenii nici măcar nu sesizează că au o problemă, atunci când se confruntă cu simptome. 56% dintre cei care au simptome de parodontoză susţin că nu suferă de această boală. Din acest motiv, se ajunge ca aproximativ 19% din cazuri să fie depistate în stadii terminale, când dinţii nu mai pot fi salvaţi. Şi atunci doar 3% dintre cei care încep să-şi piardă dinţii ştiu că din cauza parodontozei.
„Marea problemă este că oamenii nici măcar nu cunosc semnalele care ar trebui să le pună semne de întrebare. Necunoscând simptomatologia, majoritarea nici nu îşi pun problema că ar putea fi în pericol“, a declarat pentru Lowe PR dr. Alexandru Georgescu de la UMF „Carol Davila“, unul dintre specialiştii care au participat la efectuarea studiului.

Cum apare îmbolnăvirea

Parodontoza este o îmbolnăvire prin inflamarea ţesuturilor (gingie şi os) care înconjoară dintele. Este o boală a lumii moderne, favorizată de placa bacteriană, tartru, factori genetici, conservanţi alimentari etc. Inflamaţia este produsă de bacterii. Acestea împreună cu resturile alimentare se acumulează la baza dinţilor, formând placa şi în timp tartrul, care irită gingiile ducând la apariţia gingivitei. Gingivita este prima fază a bolii parodontale. Gingiile inflamate, sensibilitatea crescută la stimuli externi, termici şi chimici, durerea sau sângerarea în timpul periajului sunt simptome care indică instalarea gingivitei, prima etapă a bolilor parodontale şi care este complet tratabilă. În stadii mai avansate, boala nu este ireversibilă şi poate favoriza instalarea altor afecţiuni mult mai grave cum ar fi boli cardiace, respiratorii sau accidente vasculare.

Dincolo de prejudecăţi

Un motiv pentru care parodontoza este descoperită târziu este prejudecata conform căreia doar bătrânii fac această boală. În realitate, parodontoza poate să apară chiar din perioada adolescenţei.
Bolile parodontale pot fi prevenite. Ba, mai mult, ele pot fi tratate după declanşare, dacă sunt abordate din timp. Există o mulţime de produse speciale (pastă de dinţi, aţă dentară, apă de gură) destinate acestor afecţiuni care fac minuni în stadiile incipiente.
„Un medic specialist şi chiar un farmacist pot recomanda produse de igienă orală cu efect antiseptic şi care au în compoziţie elemente precum lactat de aluminiu şi fluor. Folosirea consecventă a acestora poate duce la vindecarea completă a bolilor parodontale în stadii incipiente! Secretul este să fim informaţi!“, a precizat dr. Georgescu.

Tratament

Prevenirea şi stoparea bolii se fac printr-un periaj corect al dinţilor, de minimum două ori pe zi, folosirea aţei dentare şi a apei de gură. De două ori pe an este necesară vizita la dentist pentru detartraj şi periaj profesional. În stare avansată este necesar un tratament specializat pe care îl poate face dentistul. Alimentaţia trebuie să fie bogată în vitamine şi calciu natural.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII