Depunerea colesterolului pe pereţii interiori ai arterelor, proces numit ateroscleroză, este principala cauză a celor mai multe boli cardiovasculare – cardiopatia ischemică şi afecţiunile vasculare înrudite: accidentul vascular cerebral, arteriopatia aterosclerotică periferică, bolile aortei sau afectarea ischemică a altor organe (ochi, rinichi etc). Prin creştere neîntreruptă, plăcile de colesterol vor îngusta progresiv vasele de sânge pe care le afectează, reducând astfel fluxul sanguin.
Nu există o cauză unică de declanşare a procesului aterosclerotic, ci mai degrabă o serie de factori care pot fi incriminaţi pentru apariţia şi agravarea aterosclerozei. Aceşti factori au primit titulatura de „factori de risc cardiovascular“, tocmai pentru a sublinia că prezenţa lor conferă persoanei care le întruneşte un risc crescut de a se îmbolnăvi de inimă: cu cât un individ a acumulat mai mulţi astfel de factori de risc, cu atât va fi mai mare probabilitatea de apariţie a unei boli cardiovasculare.
Factorii de risc cardiovascular cei mai importanţi sunt: fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, creşterea colesterolului, obezitatea, predispoziţia ereditară (dacă părinţii au suferit de boli cardiovasculare la vârste tinere), stresul, sedentarismul, abuzul de alcool şi mâncarea nesănătoasă – bogată în grăsimi şi dulciuri, sărată şi lipsită de legume şi fructe. Asupra celor mai mulţi dintre aceşti factori de risc putem şi trebuie să intervenim pentru a reduce riscul apariţiei cardiopatiei ischemice şi a celorlalte boli vasculare înrudite.
S-a constatat că unii factori de risc se regăsesc deseori asociaţi la acelaşi individ – este vorba de persoanele obeze, hipertensive, care au diabet zaharat şi prezintă alterarea raportului normal între grăsimile din sânge. Această asociere a primit denumirea de „sindrom metabolic“ şi reprezintă pentru persoana afectată un risc marcat pentru dezvoltarea sau agravarea unei boli cardiovasculare.
Pe lângă predispoziţia ereditară, cauzele sindromului metabolic sunt alimentaţia excesivă şi dezechilibrată, sedentarismul şi excesul de alcool (în special bere şi vin), cauzate în primul rând de lipsa unei informări corecte şi de absenţa unor programe educative de sănătate coerente din partea autorităţilor sanitare. Fiecare dintre factorii de risc care compun sindromul metabolic favorizează apariţia celorlalţi (de exemplu, obezii sunt predispuşi la hipertensiune arterială, diabet zaharat sau dislipidemii), şi prin potenţare reciprocă conduc la creşterea riscului cardiovascular.
Forurile medicale internaţionale atrag atenţia că sindromul metabolic este din păcate din ce în ce mai des întâlnit, mai ales în rândul populaţiei din ţările în curs de dezvoltare, cum este cazul României, şi va avea ca efect, în absenţa unor măsuri energice şi consecvente, creşterea fără precedent a prevalenţei bolilor cardiovasculare şi a mortalităţii acestora.
Sindromul metabolic
Dr. Ovidiu Vîlceanu, medic specialist cardiolog
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei