Frecvenţa hipertensiunii arteriale în România este de 28% la persoanele între 25 şi 60 ani şi de 46% la cele peste 65 de ani. În judeţul Dolj, numărul hipertensivilor a crescut de la 53.183 în anul 2005, la 66.252 în anul 2009.
Hipertensiunea arterială (HTA) este considerată una dintre principalele cauze de mortalitate şi morbiditate în rândul populaţiilor europene. HTA reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind boala cardiovasculară cea mai frecventă (10-20% în ţările industrializate, 5-10% în cele în curs de dezvoltare).
În România, mortalitatea raportată prin HTA este de circa 90 de cazuri la 100.000 de locuitori, dar decesul este cauzat, cel mai frecvent, de complicaţiile cerebro-vasculare, riscul fiind proporţional cu valorile peste prag ale tensiunii arteriale.
Tensiunea arterială normală este cuprinsă între 100-120 mmHg – cea sistolică şi 60-80 mmHg – cea diastolică. Între 120-139 mmHg presiune sistolică şi 80-89 mmHg presiune diastolică se vorbeşte azi despre stadiul prehipertensiv. Hipertensiunea arterială se defineşte prin valori crescute ale tensiunii arteriale – mai mari sau egale cu 140 mmHg pentru cea sistolică şi 90 mmHg pentru cea diastolică. Hipertensiunea se dezvoltă adesea asimptomatic, fiind în multe cazuri diagnosticată la apariţia complicaţiilor cardiovasculare.
HTA reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecţiuni serioase precum accidentul vascular cerebral, boală cardiacă ischemică, nefropatii sau retinopatia hipertensivă; din acest motiv, HTA trebuie diagnosticată şi tratată precoce, valorile tensiunii trebuie monitorizate, iar tratamentul de cele mai multe ori trebuie urmat pe viaţă.
În prezent, se estimează că în România există cinci-şapte milioane de hipertensivi. Conform studiilor de specialitate, hipertensiunea arterială este prezentă la 40% din populaţie, mai mult de jumătate fiind pacienţi nou-diagnosticaţi. Foarte mulţi hipertensivi au fost descoperiţi înainte de a împlini 40 de ani. Principalii factori care determină apariţia hipertensiunii arteriale sunt modul de viaţă, stresul, sedentarismul, consumul ridicat de sare, alcoolul, vârsta sau ereditatea.