Curajul, compasiunea, iertarea şi gândirea pozitivă sunt cele patru atitudini care ne ajută să învingem boala. Să nu uităm că nu este atât de important ce ni se întâmplă în viaţă, ci modul în care reacţionăm la ceea ce ni se întâmplă.
Curajul
Curajul este abilitatea de a trece peste obstacole aparent insurmontabile. Curajul nu înseamnă neapărat să înduri cu stoicism. Platon spunea că „să fii curajos înseamnă să ştii când să te temi“. Aşadar, curajul înseamnă să recunoşti dificultăţile cu care ai de-a face şi să decizi să mergi mai departe într-un mod care să reflecte propria ta personalitate, filozofia ta de viaţă şi standardele tale morale. Seneca afirma la timpul său „nu fiindcă lucrurile acestea sunt grele nu avem curaj, ci pentru că nu avem curaj ele sunt grele“.
Compasiunea
Compasiunea este dorinţa de a diminua sau a elimina suferinţa altora. Să fiţi compătimitor înseamnă să oferiţi o parte din forţa interioară, din spiritul vostru interior, din puterea dvs. pentru a-i ajuta pe alţii. În general, cei care sunt bolnavi realizează că a oferi compasiune altora în timp ce şi ei înşişi suferă poate fi, de fapt, o forţă care îi susţine şi îi motivează şi pe ei să meargă mai departe. Compasiunea pentru celălalt, în special când acesta este în dificultate, când trece printr-o perioadă de criză, poate fi ca un foc interior ce duce la creşterea puterii tale.
Iertarea
Cât priveşte iertarea, este normal ca la un moment dat să dăm uitării lucruri care ne-au supărat şi rănit în trecut. Când puteţi uita trecutul, dezamăgirile şi frustrările, vă creşteţi şansele de a fi liniştit şi fericit în prezent. Iertarea înseamnă să faceţi pace cu lucrurile pe care nu le puteţi schimba şi să vă canalizaţi toate gândurile spre ceea ce este important în viaţa voastră actuală. Lăsaţi trecutul să rămână acolo unde îi este locul. Cercetările au arătat că, atunci când oamenii iartă, ei sunt mult mai puţin stresaţi fizic şi psihic, mai puţin depresivi şi mai puţin tensionaţi. Când iertaţi, starea voastră fizică se îmbunătăţeşte, sunteţi mai optimişti, spirituali şi cu încredere în forţele proprii. Beneficiile iertării sunt cu efect întârziat. Începeţi prin a ierta ceva de mică amploare şi continuaţi până când lucrul acela mic nu vă mai deranjează.
Gândirea pozitivă
Şi nu în ultimul rând, dar sigur cea mai importantă dintre atitudinile ce înving boala este gândirea pozitivă. O privire de ansamblu pozitivă şi optimistă nu numai că vă va menţine calitatea vieţii, dar va creşte şi şansele de a vă fi şi mai bine. O perspectivă negativă sau pesimistă poate scădea şansele de recuperare. De exemplu, dacă sunteţi diagnosticat cu cancer, poate fi dificil să va menţineţi o atitudine pozitivă. În timpul zilei vă confruntaţi cu diferite obstacole, printre care efectele adverse ale bolii şi tratamentului, dar şi cu sentimente de teamă, mânie, depresie şi singurătate. Toate acestea pot afecta chiar şi cea mai rezistentă persoană. O cale de a vă ajuta în această situaţie este să vă fixaţi ţeluri rezonabile la care vreţi să ajungeţi. Alt mod de a vă ajuta este să vă folosiţi energia în activităţi care vă aduc satisfacţie şi vă dau sentimentul utilităţii, al datoriei împlinite.
Daţi-vă silinţa să aveţi o atitudine pozitivă şi asta vă va ajuta să reacţionaţi în mod activ în lupta cu boala.
Dr. Mariana Păsărescu, consilier superior Direcţia de Sănătate Publică Dolj