10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn bărbat fumează cât două femei

Un bărbat fumează cât două femei

31% dintre fumători se îmbolnăvesc de cancer pulmonar. Bărbaţii fumează dublu decât femeile, însă femeile fumătoare sunt mai sensibile la cancer pulmonar decât bărbaţii, arată mai multe studii recente.

Un bărbat fumează cât două femei, conform rezultatelor Eurobarometer Report realizat de către Comisia Europeană. Acelaşi studiu, citat de Rogalski Grigoriu Public Relations, arată că în România peste o treime din bărbaţi sunt fumători (37,6%), în timp ce doar 12,5% dintre femei fumează.
Pe de altă parte, specialiştii atenţionează că dependenţa de tutun la femei este mai puternică decât la bărbaţi. Astfel, conform cercetărilor realizate de către Universitatea de Medicină din Hong Kong, femeile renunţă mai greu la fumat decât bărbaţii. Dificultatea se datorează faptului că femeile apelează la ţigară în momente încordate când aceasta este transformată, la nivel psihic, într-un sprijin pentru depăşirea stresului şi a depresiei. Alte studii efectuate în ultimii ani au arătat şi faptul că femeile fumătoare sunt mai vulnerabile în faţa cancerului pulmonar şi altor afecţiuni respiratorii decât bărbaţii.
Raportul mai arată că în Europa, Grecia ocupă primul loc ca procentaj de fumători, 42%, pe când, în România, 36% din populaţie este fumătoare.

Românii au încredere în medic să-i scape de fumat

În ciuda răspândirii îngrijorătoare a fumatului în rândul populaţiei, mulţi vor să renunţe la acest viciu. Potrivit unui raport realizat de ISRA Center Marketing Research, 57% dintre fumătorii din România vor să renunţe la fumat, dar nu ştiu ce trebuie să facă. Conform raportului, 2 din 3 fumători între 35 şi 44 de ani vor să se lase de fumat, iar dintre cei care au încercat să renunţe, 55% sunt deja la a treia tentativă eşuată pentru că nu ştiu ce ar trebui să facă pentru a renunţa. Dintre cei care au încercat să renunţe definitiv la fumat, 78% au declarat că nu au făcut nimic concret în acest sens. Doar 6% dintre respondenţi au apelat la medic pentru a renunţa la dependenţa de fumat în contextul în care 51% dintre fumătorii români cred că medicul reprezintă cea mai credibilă sursă de informaţii când vine vorba de renunţare la fumat.
Conform aceluiaşi studiu, românii care se gândesc să renunţe la fumat consideră drept principal motiv costul ţigărilor, în proporţie de 32% şi secundar, în proporţie de 31% motivele de sănătate. În schimb, românii fumători care nu s-au gândit niciodată să renunţe la fumat ar renunţa, în proporţie de 48%, din motive de sănătate şi doar de 12% din lipsa banilor.

Statistici despre fumat
În România, 45% dintre locuitorii din mediul urban, trecuţi de 18 ani, fumează cel puţin cinci ţigări pe zi. Aproximativ jumătate dintre fumători consumă mai puţin de un pachet de ţigări pe zi. În medie, fumătorii plătesc pe zi pentru ţigări 7,4 RON. 31% dintre fumători se îmbolnăvesc de cancer de plămâni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII