Statisticile arată că tot mai mulţi români au afecţiuni renale: litiaze, nefrite, neoplasme, hipertensiune, malformaţii, chisturi, insuficienţă renală etc. Deşi multe din acestea sunt ireversibile, ele pot fi ţinute sub control fără o afectare majoră a stării de sănătate, doar prin respectarea unor recomandări care să devină obligatorii:
1. Consum mare de lichide. Este de preferat apă sau ceaiuri de măceşe, cozi de cireşe, frunze de dud în cantitate suficientă, adică 2,5-3 litri pe zi. Apa diluează urina şi previne formarea de calculi (pietre) şi apariţia infecţiilor. Sunt interzise băuturile carbogazoase.
2. Consum moderat de sare. Sarea trebuie folosită cu moderaţie de persoanele sănătoase, iar pentru cei care au şi o boală cardiacă ar trebui scoasă din alimentaţie. Sarea în exces poate duce la instalarea hipertensiunii arteriale, care, se ştie, este un factor de risc important pentru rinichi.
3. Se recomandă o alimentaţie echilibrată, fără excese (de evitat regimul hiperproteic), completată de exerciţii zilnice pentru a preveni obezitatea care, la rândul ei, se asociază frecvent cu diabetul şi bolile renale.
4. Evitarea automedicaţiei. Multe antibiotice, antiinflamatorii nesteroidiene, imunosupresoare administrate timp îndelungat şi fără recomandarea medicului pot deveni nocive pentru sănătatea rinichilor. Atenţie şi la diuretice, abuzul poate duce la blocaj renal şi chiar la deces. De evitat şi suplimentele de calciu; mai bine le înlocuiţi cu produse lactate.
5. Renunţarea la fumat. Tutunul accentuează şi accelerează evoluţia unor boli renale.
6. Controlul tensiunii. Se recomandă un control regulat al tensiunii arteriale. De multe ori, o tensiune crescută poate ascunde o boală renală.
7. Control periodic la medic. Consultarea medicului pentru orice problemă de sănătate şi obligatoriu un control periodic anual pentru a depista precoce orice boală şi a o trata într-un stadiu incipient.
8. Curele balneare. Se recomandă curele balneare în staţiunile renumite pentru efectele benefice asupra sănătăţii rinichilor.
Recomandări pentru bolile renale
Dr. Narcisa DINICĂ, consilier superior la Direcţia de Sănătate Publică Dolj
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei