10.4 C
Craiova
miercuri, 14 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateConcedii medicale doar pentru bolnavi

Concedii medicale doar pentru bolnavi

Salariaţii aflaţi în concediu medical vor pierde indemnizaţia aferentă acestuia dacă nu sunt găsiţi acasă, iar angajatorii şi medicii riscă amenzi duble pentru nerespectarea legislaţiei privind acordarea concediilor medicale.

Guvernul României a aprobat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, noile reglementări privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii. Aceste norme vor intra în vigoare de luna viitoare şi vor aduce schimbări majore în sistemul de acordare a concediilor medicale.

Verificările pot fi făcute în prezenţa poliţiştilor

În baza noii ordonanţe de urgenţă, autorităţile vor putea să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale. Plătitorii de indemnizaţii (angajatorii) sau casa de asigurări de sănătate pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu se află, bolnav, la domiciliu sau la reşedinţa aleasă în orele în care nu se află la medic pentru tratament. Verificările la domiciliu se vor putea face şi în prezenţa poliţiei.
În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferentă concediului medical.
De asemenea, în noul sistem creşte cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă prevederile legale de acordare a concediilor medicale. Refuzul nejustificat de plată a indemnizaţiilor, calculul şi plata eronate a acestora se vor sancţiona cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei, dublu faţă de cuantumul prezent. Eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare se va sancţiona, de asemenea, cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Verificarea modului de eliberare a acestor certificate va fi făcută de Casa de Asigurări de Sănătate.

Ce trebuie să facă pacientul?

Pacientul se prezintă la medicul de familie pentru a obţine un concediu medical atunci când este în incapacitate temporară de muncă. Medicul eliberează certificatul medical şi solicită pacientului să semneze o declaraţie pe proprie răspundere, aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru eliberarea concediului medical.
Declaraţia pe propria răspundere cuprinde numele şi prenumele beneficiarului de concediu medical, CNP-ul acestuia, unitatea angajatoare şi funcţia pe care o ocupă. Prin aceasta pacientul se obligă să anunţe angajatorul cu privire la incapacitatea de muncă în termen de 24 de ore de la obţinerea certficatului de concediu medical, să indice adresa de reşedinţă aleasă pe toată perioada concediului medical, să fie prezent la adresa indicată, cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale pentru efectuarea de tratament medical.  Prin semnarea declaraţiei pe proprie răspundere, pacientul îşi dă totodată avizul să poată fi vizitat, la adresa indicată, de persoanele îndrituite de lege, în intervalele orare 8.00-11.00; 12.00-17.00 şi 18.00-20.00.
Tot în această declaraţie beneficiarul concediului medical semnează că este de acord ca, în cazul nerespectării condiţiilor de mai sus, să respecte rigorile legii.
În declaraţia pe proprie răspundere, medicul prescriptor va menţiona dacă există vreun tratament care impune părăsirea domiciliului sau a adresei indicate.

Ce trebuie să facă autorităţile?

Plătitorul indemnizaţiei de asigurare (angajatorul în primele cinci zile sau casa de asigurări de sănătate după a cincea zi) va putea solicita medicului prescriptor de concediu medical o copie „conformă cu originalul“ a declaraţiei date de pacient.
Copia se va ridica de către plătitorul de indemnizaţie de asigurare de sănătate în baza unei împuterniciri date de conducătorul instituţiei care plăteşte indemnizaţia de asigurare de sănătate (respectiv de conducătorul instituţiei unde este angajat beneficiarul concediului medical în primele cinci zile şi casa de asigurări de sănătate după cele cinci zile).
Reprezentanţii plătitorului însoţiţi de un reprezentant al poliţiei, dacă este cazul, se deplasează la adresa indicată în declaraţie de pacient şi verifică din uşa domiciliului prezenţa acestuia, după ce îl legitimează. Persoanele care vor verifica nu intră în locuinţa sau reşedinţa asiguratului decât cu acordul acestuia.
După verificare, reprezentanţii plătitorului şi beneficiarul concediului medical încheie un proces-verbal în care se menţionează dacă pacientul a fost prezent la data efectuării verificărilor. Verificarea prezenţei asiguraţilor nu va afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate prin Constituţia României.
În cazul absenţei asiguratului de la domiciliu, reprezentantul plătitorului şi al poliţiei întocmesc procesul-verbal în care vor face menţiune cu privire la aceasta. Acest proces-verbal se va comunica asiguratului.
În situaţia în care se constată absenţa de la domiciliul ales, plătitorul poate  sista plata indemnizaţiei de asigurări de sănătate începând cu data întocmirii procesului-verbal.
Angajatorul are obligaţia, din a şasea zi, să anunţe casei de asigurări de sănătate lista cu persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă şi să transmită acesteia copiile declaraţiilor date de persoanele aflate în incapacitate temporară de muncă.    

Excepţii

Actul normativ prevede şi excepţii. Sunt o serie de boli pentru care se acordă certificate de concediu medical pentru perioade stabilite, altele decât cele care se încadrează la afecţiunile comune. Durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi ar duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate.
Suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006, când s-au plătit 482 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII