6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOsteoporoza, o necunoscută pentru multe femei

Osteoporoza, o necunoscută pentru multe femei

Chiar dacă  face ravagii, osteoporoza este o boală prea puţin cunoscută de femeile de vârsta a treia din România. Unele nu ştiu în ce constă boala, iar altele habar nu au cum poate fi prevenită.
Un studiu realizat de Asociaţia pentru Prevenirea Osteoporozei din România a arătat că femeile au foarte puţine informaţii despre osteoporoză, cu toate că boala este frecventă în rândul populaţiei vârstnice.
23% dintre femeile chestionate nu au ştiut ce este osteoporoza, 80% nu au ştiut să explice în ce constă boala, iar 84% nu cunoşteau factorii de risc ai bolii. Femeile care au participat la sondaj aveau vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, proveneau din mediul urban şi aveau studii medii şi superioare.
Dintre femeile care au auzit de osteoporoză, 37% nu aveau cunoştinţe elementare despre metodele de prevenire a bolii, iar dintre cunoscătoare, 41% au indicat alimentaţia echilibrată, 18% au arătat că exerciţiile fizice pot preveni îmbolnăvirea, în vreme ce 11% au fost de părere că medicamentele ajută.
Osteoporoza este o boală a scheletului caracterizată prin scăderea masei osoase şi creşterea riscului producerii unor fracturi. Una din două femei şi unul din cinci bărbaţi suferă pe parcursul vieţii cel puţin o fractură, din cauza fragilităţii oaselor. Dacă nu este depistată din timp, boala poate evolua silenţios ani întregi, debutând brusc cu fracturi sau tasări ale vertebrelor.

Femeile de la ţară au oasele mai tari

Stilul de viaţă, dieta şi activitatea endocrină influenţează evoluţia bolii. De aceea, pentru depistarea bolii sunt necesare investigaţii laborioase.
Reprezentanţii APOR susţin că femeile de la oraş sunt mai predispuse la osteoporoză decât femeile din mediul rural, dovadă fiind factorii de risc ai acestei boli mai des întâlniţi la femeile din mediul urban: instalarea menopauzei mai devreme (la 45 de ani) faţă de femeile din mediul rural (50 de ani), sedentarismul (45% la oraş faţă de 27% la ţară), fumatul (25% dintre femeile de la oraş fumează faţă de 0,5% dintre femeile de la ţară) şi consumul a mai mult de două cafele pe zi (28% la oraş faţă de 14% la ţară). De asemenea, două treimi dintre femeile de la ţară consumă frecvent lactate, în timp ce la oraş proporţia este de doar 38%.
Osteoporoza poate fi tratată şi, mai ales, prevenită cu succes. Cu cât boala este depistată într-o fază incipientă, cu atât eficienţa intervenţiei va fi mai mare. E bine ca boala să fie tratată din timp, pentru că o fractură va duce automat la apariţia altora.

Alimentaţia
Lactatele sunt importante pentru că aduc un aport important de calciu organismului, necesar pentru întărirea oaselor. Iaurturile probiotice conţin, pe lângă calciu, şi bacterii importante pentru refacerea florei intestinale. Pentru fixarea calciului este necesar aportul de vitamina D, care se obţine prin expunere la soare cel puţin zece minute pe zi şi din o mică parte dintre alimente. Alte minerale şi vitamine necesare pentru fixarea calciului sunt zincul, fluorul, manganul, borul şi vitaminele C, K, A.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII