10.6 C
Craiova
vineri, 9 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatateZece sugestii pentru o memorie de elefant

Zece sugestii pentru o memorie de elefant

Memoria slabă şi lipsa de concentrare nu mai afectează doar persoanele în vârstă. În ultimii ani, din cauza stresului şi a suprasolicitării nervoase, aceste probleme apar din ce în ce mai frecvent la tineri. Natura ne oferă multe soluţii pentru prevenirea îmbătrânirii premature a creierului şi pentru îmbunătăţirea performanţelor cognitive.

1. Soia conţine lecitină, o substanţă care se consideră că îmbunătăţeşte memoria. Un studiu efectuat la Cambridge, în Marea Britanie, a arătat că o dietă pe bază de soia poate îmbunătăţi pe termen scurt performanţele cognitive ale studenţilor.
2. Uleiul de peşte era recomandat încă de pe vremea bunicilor pentru combaterea rahitismului. Se administra copiilor pentru întărirea oaselor, dar şi ca stimulent al inteligenţei. Astăzi se ştie că beneficiile aduse memoriei sunt date de fapt de acizii graşi omega3 din compoziţia peştelui.
3. Pelinul (Artemisia vulgaris) este considerat un tonic cerebral. El stimulează măduva spinării şi acţionează în congestia cerebrală. Se foloseşte şi pentru tratarea somnambulilor.
4. Salvia (Salvia officinalis) este o plantă aromată considerată de vechii chinezi un remediu terapeutic pentru tulburările de memorie şi oboseală. Salvia creşte capacitatea de concentrare şi are efecte relaxante.
5. Ventrilica (Veronica officinalis) este o plantă medicinală mai puţin cunoscută, în ciuda beneficiilor terapeutice deosebite. Ceaiul obţinut din această plantă se foloseşte pentru scăderea colesterolului, combaterea nervozităţii, tratamentul vertijului şi, nu în ultimul rând, pentru îmbunătăţirea capacităţii de memorare, fiind recomandat persoanelor cu activitate intelectuală intensă. Consumat seara înainte de culcare are efecte calmante.
 6. Ginsengul îmbunătăţeşte puterea de concentrare, capacitatea de memorare şi destresează organismul. Se crede că saponinele din compoziţia acestei plante ar putea întârzia îmbătrânirea în general a organismului şi în particular a creierului.
7. Produsele apicole – polenul şi lăptişorul de matcă – au efecte de regenerare a celulelor nervoase, fiind recomandate adulţilor şi copiilor în egală măsură.
8. Gingko biloba se foloseşte ca adjuvant pentru îmbunătăţirea memoriei, puterii de concentrare şi combaterea vertijului. Studiile efectuate până acum privind eficacitatea tratamentului arată însă că planta nu are efecte atât de puternice încât să aducă îmbunătăţiri vizibile în cazul persoanelor cu demenţă senilă sau boala Alzheimer.
9. Carnea conţine vitamina B12, un ajutor de nădejde la formarea sistemului nervos, cu condiţia să nu fie grasă. Se consideră că scoaterea din alimentaţie a cărnii trebuie să presupună şi aportul corespunzător de vitamina B12 din altă sursă. Laptele, brânza şi ouăle conţin, de asemenea, vitamina B12.
10. Ceaiul verde conţine substanţe antioxidante care protejează celulele de îmbătrânire. Conţine, de asemenea, cofeină, un alcaloid care se găseşte şi în cafea, nucile de cola sau cacao, şi care are rol de stimulent al sistemului nervos central.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU