16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRegimul alimentar în boala de colon iritabil

Regimul alimentar în boala de colon iritabil

Medicul dumneavoastră a stabilit că suferiţi de sindrom de intestin iritabil. Această boală poartă la noi diferite denumiri: colon iritabil, colopatie funcţională sau mai popular colită. Foarte multă lume (aproximativ 15% în România, majoritatea fiind femei) suferă de aceste simptome. Este drept, numai o mică parte se adresează medicului şi solicită un tratament.

Ce este bine să ştim

Sindromul de intestin iritabil este o boală la care cauza nu este cunoscută cu exactitate şi investigaţiile uzuale nu descoperă nimic neobişnuit.
Stabilirea diagnosticului necesită efectuarea unor investigaţii esenţiale pentru eliminarea altor boli care pot determina aceleaşi simptome. Pentru persoanele în vârstă este esenţială în special efectuarea unei colonoscopii. Această explorare permite excluderea unor afecţiuni severe, cum ar fi, în primul rând, cancerul de colon.
Colonul iritabil este o boală în care simptomele pot persista o perioadă lungă, chiar ani, în ciuda regimului alimentar şi eventual a administrării unor medicamente.
Deşi este o afecţiune supărătoare, nu este o boală gravă (nimeni nu a murit din cauza ei) şi nu este o boală care să se transmită.
O ameliorare a simptomatologiei se poate obţine printr-un mod de viaţă echilibrat, cu mese regulate, evitarea exceselor, echilibru între muncă şi odihnă, evitarea sedentarismului.
 
Reguli generale de dietă

Fiecare bolnav de colon iritabil este unic în felul său. Ce îi prieşte unui bolnav s-ar putea să-i producă neplăceri altuia. De asemenea, consumarea aceluiaşi aliment uneori poate determina probleme digestive, iar alteori nu. Astfel, un regim alimentar strict este inutil. Totuşi, se recomandă identificarea de către bolnav a alimentelor care îi provoacă neplăceri digestive şi evitarea consumului acestora.
Regimul alimentar variază şi în funcţie de simptomatologia care predomină: diaree-constipaţie sau alternanţă diaree constipaţie.
Diareea în intestinul iritabil, de obicei, nu este severă, nu este nocturnă. Pentru prevenirea ei este importantă autoanaliza dietei alimentare şi evitarea alimentelor care s-a probat că determină diaree.
Alimentele care pot favoriza apariţia diareei sunt: laptele, cafeaua, coca-cola şi sucurile din aceeaşi gamă, alimentele foarte condimentate, prunele, dar şi alte fructe dulci (mere, pere, piersici, pepene).
Dacă predomină constipaţia, mergeţi la toaletă zilnic, la aceeaşi oră, de preferat dimineaţă după micul dejun. Mâncaţi dimineaţa micul dejun, precedat sau nu de un pahar cu apă rece. O cafea, un pahar cu lapte sau un ceai laxativ pot fi un remediu miraculos şi în acelaşi timp simplu al constipaţiei. Consumaţi o cantitate suficientă de lichide (minim un litru, între mese). Evitaţi alimentele care favorizează constipaţia: brânzeturile, orezul, carnea, afinele. Se recomandă, în schimb, consumul de fibre vegetale din tărâţe de grâu (20-30 gr/zi), pâine neagră, fulgi de ovăz, porumb, mere, prune, banane, portocale, pere.

Lista de alimente recomandate în constipaţie:

1. Lactate: lapte, lapte bătut, chefir, iaurt.
2. Pâine şi produse de patiserie: pâine de grâu, pâine prăjită, pâine mixtă bine coaptă, graham, pâine neagră, prăjituri de fructe, tarte, chec.
3. Îndulcitori: zahăr, fructoză, dextroză, miere, îndulcitor.
4. Fructe: prune, piersici, pere, mere, caise, banane, portocale, mandarine, grape-fruit, căpşune, zmeură, pepene galben, struguri, curmale, smochine.
5. Condimente, mirodenii: fără restricţii.
6. Carne, peşte şi mezeluri: de evitat consumul excesiv.
7. Supe şi sosuri: fără restricţii.
8. Legume şi salate: fasole, mazăre uscată, morcovi, varză.
9. Preparate din ouă: fără restricţii.
10. Băuturi: cafea, lapte, sucuri naturale, apă minerală, ceai de plante (laxative), dar nu ceai chinezesc.

Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII