13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGenţiana, regenerantă şi detoxifiantă

Genţiana, regenerantă şi detoxifiantă

Stimulează metabolismul şi tratează unele tulburări digestive. Acestea sunt doar o parte dintre proprietăţile genţianei, o plantă medicinală rară.

Ghinţura galbenă (genţiana lutea) sau, simplu, genţiana, se găseşte destul de rar în poienile însorite de la munte sau de pe dealuri. Planta se foloseşte în medicina naturistă pentru tonifiere, eliminarea toxinelor şi stimularea în general a activităţii ficatului. Pentru obţinerea preparatelor naturiste se utilizează doar rădăcina uscată, la scurt timp după recoltare. Cele trei specii sunt Genţiana lutea (ghinţura galbenă), Genţiana punctată (ghinţura pătată), Genţiana asclepiadea (lumânărica pământului)
Produsele naturiste pe bază de genţiană stimulează apetitul şi au efect gastric, tonic, antifebril, antihelmintic, coleretic şi colagog. Genţiana se administrează pentru tratarea diskineziei biliare, a anorexiei, pentru stimularea secreţiei salivare, pentru mărirea secreţiei gastrice şi a rezistenţei organismului la îmbolnăviri. Rădăcina conţine substanţe active, cum ar fi gentiopicrina, gentiomarină, amarogentină, gentiană, tanin, lipide, substanţe minerale, gentiopricozid.

Tratament

Prin stimularea secreţiei sucurilor digestive şi efectele bacteriostatic, antihelmintic, coleretic şi colagog, genţiana acţionează asupra celulelor digestive, ajutând la reglarea tranzitului intestinal. Planta are un rol important în întărirea imunităţii, favorizând creşterea numărului de leucocite şi de celule roşii din sânge.
Rădăcina de genţiană favorizează detoxifierea organismului. Se administrează intern, la tratarea diabetului, parazitozelor intestinale, inflamaţiilor pancreasului, îndeosebi sub formă de tinctură. În cazul diskineziei biliare sau pentru prevenirea litiazei biliare, tinctura de genţiană se administrează astfel: se ia o lingură de tinctură şi se diluează într-un sfert de pahar de apă. Se administrează de 3-4 ori pe zi dimineaţa pe stomacul gol şi cu un sfert de oră după fiecare masă principală.
Aplicaţiile externe cu tinctură au efect antiseptic, distrugând bacteriile şi anumite tipuri de ciuperci localizate pe piele.

Proprietăţi antivirale

Rădăcina de genţiană are efecte hepato-tonice, ajutând la regenerarea celulelor. Planta inhibă dezvoltarea viruşilor care afectează ficatul, fiind recomandată persoanelor care suferă de hepatită. În acest caz, se foloseşte rădăcină de genţiană sub formă de pulbere, o jumătate de linguriţă de 3 – 4 ori pe zi în tratamente de 6 – 12 săptămâni.
Distensia, dispepsia şi constipaţia pot fi tratate 3 – 6 săptămâni cu macerat de genţiană diluat într-un pahar de apă care se ia împărţit de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă principală.
Tinctura de genţiană poate trata indigestia sau hiperaciditatea gastrică, înlăturând, totodată, disconfortul digestiv resimţit după fiecare masă. O linguriţă de tinctură se administrează diluată într-un litru de apă la 10 – 15 minute după fiecare masă.
Lipsa apetitului la copii poate fi tratată cu 10 – 15 picături de tinctură de genţiană amestecate cu o linguriţă de miere. Amestecul se administrează la un sfert de oră după masă.
La tratamentul hipotiroidiei, tinctura se administrează ca adjuvant, o linguriţă de patru ori pe zi, în tratament de trei luni, cu pauză de 15 – 30 de zile. Are un puternic efect de stimulare a metabolismului, favorizând secretarea normală a hormonilor tiroidieni.

Preparate

1. Decoctul se obţine dintr-o linguriţă de plantă tăiată bucăţi mici la un sfert de litru de apă rece. Se fierbe timp de 15 minute şi se consumă după fiecare masă principală.
2. Maceratul şi tinctura se obţin din 20 g de rădăcină la 100 de mililitri de alcool de 79 de grade, lăsată la macerat timp de opt zile. Se folosesc 15 picături, în apă, la o jumătate de oră după fiecare masă pentru stimularea apetitului.
3. Siropul de genţiană se prepară din 10 g rădăcină lăsată în 150 ml apă fiartă, după ce lichidul a fost filtrat şi rădăcina – trecută prin sită. Se adaugă 230 g de zahăr.
4. Cataplasma din rădăcină de genţiană se obţine din pulbere de rădăcină, peste care se adaugă puţin câte puţin apă fierbinte, amestecând încontinuu până când se formează o pastă. Se aplică pe zona afectată, lăsând să acţioneze 1-3 ore.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS