6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSănătate de lux cu pietre preţioase

Sănătate de lux cu pietre preţioase

Diamantul ţine trăsnetele departe de casă, rubinul îmbunătăţeşte memoria, safirul, opalul şi acvamarinul vindecă bolile de ochi, iar topazul opreşte hemoragiile. Acestea sunt doar câteva dintre virtuţile atribuite pietrelor preţioase.

Pietrele preţioase sunt folosite de mii de ani pentru tratamentul unor boli. În evul mediu, Ţările Române erau străbătute de medici ambulanţi, de obicei arabi, care foloseau harul pietrelor – litoterapia – în tratamentul bolilor de rinichi, al epilepsiei şi al hemoragiilor sau pentru alungarea răutăţilor din corpul omenesc.
Pietrele preţioase au anumite proprietăţi care pot explica motivul pentru care li s-au atribuit puteri tămăduitoare şi magice, cum ar fi luciul, duritatea mare, luminescenţa, termoluminescenţa, radioactivitatea, magnetismul, proprietăţile electrice. Ele sunt, de fapt, roci care s-au format în decursul erelor geologice. Unele dintre ele sunt de natură organică, provenind din descompunerea organismelor vii, cum ar fi perlele, sideful şi scheletele de corali.

Proprietăţi

Terapia cu pietre preţioase este folosită şi în zilele noastre. Se crede că fiecare piatră preţioasă are anumite proprietăţi, care pot duce la vindecarea bolilor. Cât de eficientă este această terapie este discutabil, aşa cum discutabilă este şi astrologia. Este posibil ca efectul terapeutic să se datoreze, în unele cazuri, autosugestiei sau proprietăţilor radioactive, magnetice, electrice şi termice ale cristalelor. Iată în continuare un top al celor mai folosite pietre preţioase şi proprietăţile vindecătoare care le-au fost sau le sunt atribuite.
Diamantul este format din carbon pur cristalizat. Arabii credeau că este infailibil în caz de otrăviri şi că alungă grijile. Ocroteşte împotriva trăsnetelor, a insomniilor, provocând transă. În secolul al XVII-lea se folosea pentru scoaterea veninului, contra ciumei şi vrăjitoriei. Se credea că atenuează furia şi păstrează dragostea în căsnicie.
Rubinul, cristal de culoare roşie, era folosit împotriva tuturor bolilor. Se credea că dă curaj, inteligenţă, că îmbunătăţeşte memoria şi conservă cadavrele.
Safirul are aceeaşi structură ca şi rubinul, însă culoarea albastră este dată de cantităţi mici de oxid de titan şi fier, cea verde, de un conţinut mic de oxizi de crom şi vanadiu, iar cea galbenă, de oxidul de nichel. Se crede că protejează oamenii de accidente, de mânia divină şi că vindecă bolile de ochi.
Smaraldul, piatra simbolică a zeiţei Venus, este un silicat verde, care îmbunătăţeşte vederea, vindecă epilepsia şi ajută la ghicirea viitorului.
Acvamarinul are aceeaşi compoziţie cu smaraldul, dar culoarea albastră este dată de anumite săruri de fier. Era considerat piatra dragostei, asigurând fericirea în căsnicie. Apa în care a fost introdus un acvamarin se credea că vindecă inflamaţiile, laringita şi bolile de ochi.
Topazul de culoare galbenă opreşte hemoragiile şi risipeşte mânia.
Hiacintul, un cristal de culoare roz sau roşie, era folosit în evul mediu drept leac împotriva ciumei, ca somnifer şi protector de trăsnete.
Opalul se crede că vindecă bolile de ochi.
Calcedonia aduce mulţumire şi izbândă, vindecă afecţiunile de ficat şi melancolia. Carneolul, crisoprazul, agatul, onixul, jaspul, heliotropul sunt alte forme de calcedonia folosite în terapia multor boli.
Onixul este asociat cu liniştea sufletească, jaspul roşu opreşte hemoragiile şi vindecă afecţiunile la vezică, iar agatul alină durerile de dinţi.
Cuarţul incolor sau cristalul de stâncă era folosit pentru obţinerea lupelor cu care se cauterizau rănile şi la tratamentul dizenteriei.
Ametistul – cuarţ violet – vindecă alcoolismul şi combate somnul prea adânc.
Jadul era considerat de chinezi medicamentul nemuritorilor. Era folosit contra durerilor de rinichi şi lumbago. Se mai credea că asigură sănătatea perfectă.
Malahitul, o piatră preţioasă verde, era folosit de romani ca leac împotriva convulsiilor. În evul mediu se folosea dizolvat în oţet, ca anestezic în operaţii.
Perlele erau utilizate de chinezi pentru tratarea variolei, a bolilor hepatice, a nebuniei şi pentru uşurarea durerilor la naştere.
Coralul se crede că întăreşte inima şi vindecă bolile de piele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS