12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateInfecţia urinară nu trebuie ignorată

Infecţia urinară nu trebuie ignorată

Mult mai frecventă la femei şi copii, infecţia urinară este o afecţiune care, dacă nu este tratată cu seriozitate, poate duce la lezarea ireversibilă a rinichilor.

Infecţia urinară este una dintre cele mai frecvente afecţiuni din sfera aparatului urinar, ea fiind cauzată de o multitudine de germeni microbieni: Escheria coli, Klebsiella, Enterococ, Proteus, Stafilococ, Streptococ, Candida albicans etc.  
Infecţia urinară poate afecta pe oricine: copii, tineri, adulţi, doar din cauza unor particularităţi anatomice ale aparatului urogenital. Orificiul uretral este situat foarte aproape de orificiul vaginal şi de cel anal, astfel că microbii din aceste zone ajung rapid în uretră, infectând-o. La femei, uretra este foarte scurtă, cam 4 cm, bacteriile având mai puţin de parcurs până la vezica urinară, motiv pentru care infecţia urinară este mult mai des  întâlnită la femei. La bărbaţi, infecţia urinară este cauzată de afecţiuni ale prostatei, care pot împiedica vezica urinară să se golească complet, ceea ce duce la stagnarea şi înmulţirea microbilor din vezică.
Alte cauze care pot provoca infecţiile urinare atât la femei, cât şi la bărbaţi sunt diabetul, malformaţiile aparatului urinar, relaţiile sexuale traumatizante, prezenţa calculilor renali, utilizarea frecventă a antibioticelor, igiena precară a organelor genitale, aportul insuficient de lichide.

Simptome şi tratament
 
De cele mai multe ori, infecţia urinară este uşoară şi se localizează la nivelul vezicii urinare, producând binecunoscuta cistită. Dintre cele mai frecvente simptome amintim: arsuri sau dureri la urinare, nevoie frecventă de a urina, urină tulbure, senzaţie de presiune la nivelul pelvisului, uneori urme de sânge în urină, alteori febră sau frisoane. În plus, la bărbaţi durerea poate iradia în testicule şi câteodată pot exista secreţii uretrale care pot păta lenjeria.
Netratată, infecţia fie se cronicizează, fie se agravează cu afectarea prostatei şi a rinichilor şi instalarea pielonefritei, situaţie în care simptomele sunt dureri lombare, frisoane, febră, vărsături.
În cazul în care febra este mare, peste 40 de grade Celsius, mergeţi de urgenţă la medic pentru tratament cu antibiotice. Nu vă trataţi singuri, deoarece se poate instala rezistenţa la antibiotice, iar tratamentul nu va da rezultate.
Tratamentul unei infecţii urinare depinde de germenul care a provocat infecţia, dar şi de localizarea acesteia. Primul lucru care trebuie făcut este o analiză de urină (sumarul de urină şi urocultura), care vor indica prezenţa sau absenţa germenilor şi a leucocitelor. În mod normal, urina este sterilă, adică nu există germeni sau numărul lor este mic – sub 500-1.000 de germeni pe mililitrul de urină.
Din nefericire, în multe cazuri infecţiile recidivează chiar dacă la momentul respectiv au fost tratate corect.

Dr. Narcisa Dinică, consilier Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU