14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTratamentul cardiopatiei ischemice

Tratamentul cardiopatiei ischemice

Pe drept cuvânt supranumită „inamicul public numărul 1“, cardiopatia ischemică este cauzată de depunerea colesterolului pe vasele de sânge şi se manifestă de obicei printr-o durere de piept cu durata de cinci-zece minute şi caracter de apăsare, greutate sau strângere. Diagnosticul acesteia necesită o discuţie amănunţită cu pacientul, examinarea atentă şi o serie de teste imagistice şi de laborator. Continuăm discuţia începută în articolele precedente dedicate cardiopatiei ischemice cu unele informaţii despre tratamentul acestei boli.
Tratamentul cardiopatiei ischemice nu se face doar cu pastile, ci întotdeauna acestuia trebuie să i se asocieze măsuri generale nefarmacologice: oprirea fumatului, exerciţiile fizice regulate, evitarea excesului ponderal, consumul moderat de alcool şi adoptarea unei diete sănătoase, bazate pe legume şi fructe proaspete, cu puţine dulciuri concentrate şi grăsimi de origine animală. Contrar credinţei populare, usturoiul şi ceapa nu au dovedit nici un efect favorabil asupra simptomatologiei sau evoluţiei bolii.
În ciuda popularităţii sale crescute în rândul medicilor şi mai ales al pacienţilor, trimetazidina (Preductal®) este un medicament a cărui administrare în formele obişnuite de cardiopatie ischemică este considerată inoportună de majoritatea specialiştilor. Medicamentele unanim acceptate pentru tratamentul acestei afecţiuni sunt beta-blocantele, blocantele de calciu, nitraţii, antiagregantele şi statinele.
Cu puţine excepţii, tratamentul cardiopatiei ischemice trebuie să includă neapărat clasica aspirină. Doza de aspirină recomandată este de 75-150 mg, ceea ce corespunde, de exemplu, unui sfert dintr-o tabletă obişnuită de aspirină de 500 mg; creşterea dozei peste aceste valori duce la creşterea riscului de reacţii adverse (în principal digestive), fără nici un beneficiu terapeutic. Producătorii de medicamente s-au adaptat acestor recomandări prin introducerea pe piaţă a comprimatelor de aspirină cu doze de 75 sau 100 mg. Trebuie menţionat că a existat ideea tratării cu aspirină în doze mici a întregii populaţii de peste 50 de ani, dar aceasta s-a dovedit ulterior inadecvată.
În cazurile mai grave de cardiopatie ischemică, efectuarea coronarografiei poate indica necesitatea unor metode terapeutice mai agresive: chirurgia de by-pass aorto-coronarian sau dilatarea intervenţională (nechirurgicală) a arterelor inimii – de obicei cu implantarea unui stent intraarterial; asupra acestor tehnici deosebit de valoroase vom reveni într-unul din articolele viitoare ale rubricii permanente dedicate bolilor cardiovasculare.
Deşi, în prezent, simptomatologia şi prognosticul bolii pot fi ameliorate prin măsuri terapeutice nemedicamentoase, farmacologice, intervenţionale sau chirurgicale, nici una dintre aceste metode nu duce la vindecarea cardiopatiei ischemice – pacienţii rămân bolnavi cronici pentru toată viaţa şi necesită deci continuarea pe termen nelimitat a măsurilor generale descrise şi a tratamentului medicamentos, chiar şi după angioplastie sau chirurgie coronariană. Din fericire însă, prognosticul cardiopatiei ischemice cronice nu este totdeauna grav, ci extrem de variabil, supravieţuirea putând atinge nu rareori mai multe zeci de ani.

Dr. Ovidiu Vîlceanu, medic specialist cardiolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII