20.9 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDecalogul terapiei hipertensiunii arteriale

Decalogul terapiei hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este o boală cronică, frecvent răspândită, de obicei asimptomatică, dar care în timp poate avea complicaţii foarte grave. Pentru a ameliora evoluţia bolii şi a preveni apariţia complicaţiilor, nu este suficient tratamentul medicamentos, ci şi adoptarea unor măsuri terapeutice nefarmaceutice.
1. Dieta fără sare e principala indicaţie pe care trebuie să o urmaţi. Aceasta înseamnă să nu adăugaţi în mâncare sare, nici Vegeta sau Knorr, şi să nu consumaţi deloc alimente sărate ca brânză, salam, murături sau carne conservată prin sărare.
2. Efortul fizic moderat este un factor care reduce tensiunea arterială: plimbări rapide de 30 de minute, mersul la piaţă, mersul cu bicicleta, grădinăritul, alte activităţi fizice moderate în gospodărie. În timpul verii, evitaţi expunerea prelungită la soare, care poate provoca variaţii nedorite ale tensiunii.
3. Scăderea în greutate este importantă pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Aceasta presupune, pe lângă practicarea mişcării fizice, să consumaţi alimente mai puţine şi cu un conţinut redus de calorii. Evitaţi excesul de pâine, bomboanele, ciocolata, sucul şi prăjiturile.
4. Renunţarea la fumat, deşi nu scade tensiunea, diminuează riscul apariţiei complicaţiilor acesteia: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral cu paralizie consecutivă, arteriopatia periferică cu amputaţie a membrelor inferioare.
5. Dieta fără grăsimi e indicată în frecventele situaţii în care hipertensiunea arterială se asociază cu hipercolesterolemia sau alte forme de dislipidemie. E bine să mâncaţi carne de peşte sau pui în locul celei de porc. Evitaţi ouăle şi laptele nedegresat.
6. Consumul de lichide, minimum doi litri zilnic, preferabil apă plată, este indicat pentru a contracara ameţeala care se poate datora tratamentului medicamentos antihipertensiv pe care îl urmaţi. Consumul moderat de alcool, un pahar zilnic, în lipsa contraindicaţiilor, nu creşte riscul cardiovascular.
7. Tratamentul bolilor asociate, cum ar fi cardiopatia ischemică, insuficienţa cardiacă, diabetul zaharat sau alte afecţiuni, este important pentru scăderea riscului complicaţiilor ce pot fi cauzate de hipertensiunea arterială.
8. Măsurarea frecventă a tensiunii vă ajută să cunoaşteţi valorile reale ale acesteia şi deci să o controlaţi mai bine. Pentru aceasta, mergeţi frecvent la medicul de familie sau mai bine procuraţi-vă un tensiometru şi învăţaţi să-l folosiţi singuri. Nu exageraţi: de obicei, nu este necesară măsurarea zilnică a tensiunii.
9. Consultul cardiologic, efectuat de obicei de trei-patru ori pe an, este decis împreună cu medicul de familie, căruia vă veţi adresa de fiecare dată când apar modificări în evoluţia bolii. Nu ezitaţi să puneţi întrebări despre boala dumneavoastră atât medicului de familie, cât şi cardiologului.
10. Medicamentele antihipertensive, când sunt corect prescrise, duc la scăderea tensiunii arteriale, la ameliorarea vieţii dumneavoastră şi la scăderea riscului complicaţiilor. Tratamentul nu se întrerupe fără acordul medicului. De asemenea, este foarte important să luaţi medicamentele şi în dimineaţa când mergeţi la medic. Evitaţi, în schimb, medicamentele care cresc tensiunea arterială: antiinflamatoarele, Prednisonul, Miofilinul etc.

Dr. Ovidiu Vîlceanu, medic specialist cardiolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII