21.6 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum ne apărăm sănătatea

Cum ne apărăm sănătatea

În multe situaţii, corpul nostru nu poate face faţă singur invaziei agenţilor patogeni. De aceea avem atâta nevoie de vaccinare. Vaccinurile ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolii şi nu de puţine ori salvează vieţi.

Organismul uman este înzestrat cu un sistem natural de apărare care îl protejează împotriva unor boli, infecţii, agresiuni etc.
Substanţele pe care sistemul imunitar le foloseşte pentru apărare nu reuşesc întotdeauna acest lucru, motiv pentru care, în anumite momente, organismul cedează şi apare boala.
Sunt multe situaţii în care se întâmplă acest lucru: infecţii trenante, scădere rapidă în greutate, stări febrile prelungite, tratamente medicamentoase prelungite, alte proceduri terapeutice de lungă durată, expuneri radiologice, activităţi în locuri cu noxe, alimentaţie deficitară, consum în exces de alcool, de droguri, fumatul, absenţa unui repaus, poluarea, stresul etc.

Vaccinarea, cea mai bună metodă de întărire a imunităţii

Există multe posibilităţi de a vă menţine sau de a vă creşte imunitatea pentru a contracara infecţii sau boli grave printr-un mod de viaţă sănătos, consum de substanţe nutritive, vitamine, săruri minerale, exerciţiu fizic, activităţi sociale, renunţarea la fumat, alcool etc. Dar cea mai bună metodă de apărare este vaccinarea, mai ales la copii. Aşa au fost eradicate boli foarte grave, au fost salvate vieţi, au fost curmate suferinţe şi eliminate handicapuri.
Orice persoană se poate vaccina, dar copiii au cea mai mare nevoie. Este foarte important ca fiecare copil să fie vaccinat la vârsta potrivită, după o schemă de vaccinare pe care medicul de familie o poate pune la dispoziţia părinţilor (există acum nişte carnete care se dau mamelor la prima vaccinare).
Vaccinarea începe chiar la naştere şi continuă până la pubertate, în acest  interval de timp unui copil fiindu-i administrate vaccinuri care-l apără de următoarele boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, tuberculoză, poliomielită, rubeolă, rujeolă, varicelă, oreion. Toate aceste vaccinuri sunt gratuite, în cadrul unui program naţional de imunizări.
De asemenea, copiii se mai pot vaccina împotriva gripei, a hepatitei A, infecţiei cu pneumococ, infecţiei cu Haemophilus influenzae B. Şi adulţii se pot vaccina, dar contra cost şi, bineînţeles, la recomandarea medicului.
 
Eficienţă 85-95%

Majoritatea vaccinurilor sunt prelucrate prin inginerie genetică şi conţin fragmente mici din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) care stimulează organismul să producă anticorpi, care ulterior pot recunoaşte şi distruge germenul patogen în momentul expunerii. Uneori, vaccinarea nu protejează în totalitate împotriva apariţiei unor boli, dar îi poate reduce foarte mult gravitatea.
Majoritatea vaccinurilor sunt injecţii şi ele pot fi administrate în doze unice sau în mai multe doze, la intervale bine stabilite de timp.
Nici un vaccin nu este eficient 100%; majoritatea vaccinurilor administrate în copilărie au eficientă cuprinsă între 85 şi 95%. Sunt foarte puţine situaţii în care copiii nu ar trebui vaccinaţi şi lucrul acesta îl stabileşte medicul, în funcţie de starea de sănătate a micuţului.
Nu toţi copiii sunt la fel. Cei mai mulţi nu vor simţi nici un efect advers, alţii vor prezenta efecte minore: uşoară umflătură la locul injecţiei, care va dispărea de la sine, uşoară agitaţie, febră (de 38 de grade Celsius) şi foarte rar reacţii alergice imediate.
Vaccinarea asigură nu numai protecţia copilului, ci şi a întregii familii şi a comunităţii din care face parte. Fiecare părinte, fiecare individ trebuie să fie informat pentru a conştientiza importanţa vaccinării în a-şi proteja sănătatea şi viaţa.

Dr. Narcisa Dinică, consilier superior Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII