21.6 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăSanatateComplicaţiile gripei la copii

Complicaţiile gripei la copii

Sezonul rece şi umed favorizează apariţia infecţiilor virale şi a complicaţiilor acestora la copii. Dintre acestea, pneumoniile virale şi bacteriene sunt cele mai des întâlnite şi cele mai grave.

Statisticile confirmă că aproximativ 90% din pneumonii sunt virale, restul de 10-20% fiind complicaţii ale acestora – suprainfectări bacteriene.
Ele apar pe fondul unui teren imunitar slăbit, ca o complicaţie a virozelor respiratorii sau a gripei. Pneumoniile virale la copii se manifestă prin scăderea poftei de mâncare, tuse, febră moderată, creşterea frecvenţei respiratorii. O pneumonie virală se vindecă în cinci-şapte zile.
Dacă imunitatea copilului este scăzută, iar îngrijirea lui este deficitară, pot să apară suprainfectări bacteriene. Acest moment este marcat de reapariţia febrei, accentuarea tusei, respiraţie dificilă, apariţia cianozei (colorarea albastră-vineţie a pielii şi a mucoaselor). La sugarii mici, pneumoniile bacteriene pot evolua spre septicemie, la această vârstă boala impunând internarea în Secţiile de terapie intensivă.
 
Fără antibiotice în pneumoniile virale!

Pneumoniile virale se tratează simptomatic cu repaus la pat, combaterea febrei, ceaiuri sau poţiuni expectorante, vitamine. Durata tratamentului este de patru-cinci zile. De teamă, unii medici prescriu antibiotice în pneumonii virale, lucru care este o mare greşeală. Acestea se administrează doar în pneumoniile bacteriene sau suprainfecţiile celor virale, după efectuarea antibiogramei şi conform rezultatului acesteia. În aceste cazuri, tratamentul durează între şapte şi zece zile, iar în pneumoniile cauzate de stafilococi, de la trei-patru săptămâni la două-trei luni, în funcţie de gravitatea bolii.
După pneumonia virală, copilul nu rămâne cu sechele. Doar în unele cazuri poate persista mai multe săptămâni o tuse supărătoare, care va fi calmată cu ceaiuri din plante, îndulcite cu miere.  
Pneumonia bacteriană se localizează la nivelul plămânilor. Debutul bolii este acut cu febră înaltă de 40-41 de grade Celsius, durere toracică, stare generală foarte proastă. De obicei, oamenii care au pneumonie zac la pat. Spre deosebire de viroze, pneumoniile bacteriene necesită întotdeauna tratament antibiotic. Pneumonia are un potenţial de evoluţie gravă, mai ales la copii şi bătrâni, persoane cu boli cronice sau cu imunitate deprimată, ceea ce impune internarea în spital a acestora.

 Material realizat în colaborare cu dr. Mariana Păsărescu, Biroul de Promovare a Sănătăţii, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS