22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum prevenim intoxicaţia cu monoxid de carbon

Cum prevenim intoxicaţia cu monoxid de carbon

Asfixiant, invizibil şi inodor, monoxidul de carbon este un gaz care ia locul oxigenului în sânge. El se poate dovedi mortal în mai puţin de o oră. O intoxicaţie uşoară, cronică, antrenează dureri de cap, greaţă, confuzie, ameţeală şi oboseală. Intoxicaţia acută declanşează rapid vertij, pierderea cunoştinţei, slăbiciune musculară, tulburări de comportament, comă, putând lăsa sechele toată viaţa, şi chiar deces.
Sursele scurgerilor de monoxid de carbon sunt multiple. De cele mai multe ori, este vorba de arderea incompletă a combustibililor – lemn, cărbune, gaz metan – folosiţi la încălzirea locuinţelor. Mai poate fi vorba de motoarele automobilelor în garaje şi aparate deturnate de la funcţia lor, folosirea flăcării cu ardere deschisă a aragazului pentru încălzirea locuinţei, fumatul.
Pentru a preveni intoxicaţia cu monoxid de carbon, trebuie verificată periodic starea de funcţionare a sobelor, a centralelor de apartament şi a altor surse de încălzire, precum şi a aparatelor de gătit care produc flacără. Locuinţa trebuie să aibă un sistem de aerisire eficient, iar fumul produs prin ardere trebuie să fie corect evacuat.

Sfaturi

Iată câteva măsuri utile pentru prevenirea problemelor care pot să apară ca urmare a acumulării de monoxid de carbon.

1. Verificaţi în fiecare an instalaţiile de încălzit apelând numai la persoane autorizate;
2. Aerisiţi încăperea şi în timpul sezonului rece;
3. Nu obturaţi niciodată căile de evacuare a aerului;
4. Nu utilizaţi pentru încălzire aparate care nu sunt destinate acestei folosinţe;
5. Dacă dumneavoastră consideraţi că există o intoxicaţie cu monoxid de carbon, deschideţi uşile şi ferestrele, părăsiţi încăperea şi anunţaţi serviciile de urgenţă;
6. Dacă aveţi dureri de cap, greţuri, vărsături, gândiţi-vă la monoxidul de carbon;
7. Vigilenţa trebuie să fie mai mare în sezonul rece, atunci când aparatele de încălzire sunt suprasolicitate.

Material realizat în colaborare cu dr. Teodora Văduva, Biroul de Promovare a Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII