9.5 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăSanatatePlante medicinale pentru inimă

Plante medicinale pentru inimă

Plantele medicinale, în special cele aromate, ajută la păstrarea sănătăţii vaselor de sânge. Folosirea lor cu regularitate reduce nivelul de colesterol, ajutând la tonifierea inimii.

 

Cei mai mulţi dintre noi uităm că trebuie să ne protejăm inima, considerând că ea îşi face singură treaba. Însă, peste ani, abuzurile de zi cu zi – cum ar fi stresul, mâncarea grasă, un stil de viaţă sedentar şi fumatul – slăbesc treptat inima, iar consecinţele sunt grave.

Pentru ca inima să fie sănătoasă, trebuie să avem şi o circulaţie sanguină bună. Atâta timp cât inima bate, pompând sângele prin artere, organismul are parte de toţi nutrienţii necesari pentru a trăi şi a preveni boala.

Pentru ca alimentarea cu nutrienţi să fie eficientă, este necesar ca vasele de sânge să fie flexibile. O dietă bogată în fructe şi legume, multă apă şi exerciţii fizice regulate pot păstra inima şi vasele de sânge într-o stare bună.

 

Plantele aromatice

 

Plantele medicinale pot avea şi ele rolul de adjuvant în prevenirea bolilor cardiovasculare, iar plantele aromatice sunt cele mai bune în această privinţă. Rolul plantelor medicinale este de a creşte fluxul sanguin, în special la nivelul extremităţilor (braţe, picioare, mâini, degete), şi de a îmbunătăţi sănătatea pereţilor vaselor de sânge.

Usturoiul (Allium sativa) este campion atunci când vine vorba de prevenirea bolilor de inimă. Studiile ştiinţifice arată că scade nivelul de colesterol LDL (principala sursă de susţinere a aterosclerozei) şi trigliceride, reglează nivelul densităţii lipoproteinelor (colesterolul bun – HDL), reduce formarea plăcii pe arterele carotide şi asigură protecţia împotriva îmbătrânirii vaselor de sânge, ajutând la menţinerea fluxului de sânge cu fiecare bătaie a inimii.

Păducelul (Crataegus oxyancantha) sau gherghinul este altă „vedetă“. Studiile clinice au arătat că frunzele, florile şi fructele de păducel conţin substanţe antioxidante care ameliorează simptomele de ateroscleroză. Împiedică, de asemenea, depozitarea colesterolului şi sinteza acizilor biliari. Folosite o perioadă lungă de timp (săptămâni sau luni), extractele de păducel dilată vasele de sânge şi măresc fluxul sanguin. Odată cu îmbunătăţirea funcţiilor circulatorii are loc şi o reglare a nivelului de calciu în musculatura inimii, ceea ce duce la o îmbunătăţire a funcţiei cardiace şi la o reducere a spasmelor cardiace.

Ardeiul iute (Capsicum annuum) are efecte asemănătoare cu cele ale usturoiului şi păducelului. Ardeiul iute conţine capsaicina, o substanţă care, aşa cum arată numeroase studii, scade nivelul de colesterol şi fluidizează sângele. Ardeiul iute ajută arterele, venele şi capilarele să-şi recapete elasticitatea. Reglează fluxul de sânge de la cap la picioare şi scade tensiunea arterială per ansamblu. Ardeiul iute stimulează în general starea de sănătate a sistemului cardiovascular.

Valeriana (Valeriana officinalis) este o plantă folosită de secole pentru efectele calmante asupra sistemului nervos şi tensiunii arteriale. Este utilă pentru calmarea simptomelor din atacurile de panică, tensiune, dureri de cap şi insomnie.

Afinul (Vaccinium myrtillus) conţine un grup de flavonoide (antocianozide) cu efecte antioxidante dintre cele mai puternice. Fructele de afine au peste 0,8% antocianozide. Acestea au un efect tonic asupra vaselor de sânge, consolidează capilarele, fiind un potenţial valoros de tratament pentru varice, hemoroizi şi fragilitate capilară. Afinele sunt folosite, de asemenea, pentru îmbunătăţirea vederii în degenerescenţa maculară.

Talpa gâştei (Leonuri herba) are efect cardiotonic, vasodilatator, hipotensiv şi sedativ.
 
Alunele şi nucile sunt bogate în antioxidanţi şi fibre, motiv pentru care se crede că previn unele afecţiuni cardiovasculare.

Păpădia (Taraxacum officinale) se recomandă în bolile care au la bază un dezechilibru glandular. Măreşte secreţia biliară, ceea ce duce la fluidizarea sângelui şi îmbunătăţirea fluxului sanguin. Ajută indirect la tratarea arterosclerozei şi varicelor datorită efectului diuretic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII